IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози обвиняват Царево в опит за заличаване на природен парк Странджа

Община Царево и Краш 2000 са завели дела срещу Министерство на околната среда и водите

18:09 | 16.03.07 г.
Еколози обвиняват Царево в опит за заличаване на природен парк Странджа
„На 19 март от 9 часа и на 20 март от 13 часа във Върховния административен съд ще се гледат делата на Община Царево и Краш 2000 срещу Министерство на околната среда и водите. Двете страни обжалват заповедта за обявяване на Природен парк Странджа. Тази заповед е единственият документ, който спира застрояването на най-южната част на българското черноморско крайбрежие“. Това се казва в писмо на 17 природозащитни организации, изпратено до медиите.

През 2006 г. Върховният административен съд обяви за незаконно строителството на вилно селище „Златна перла” край село Варвара, припомнят екоорганизациите. Миналата година РИОСВ-Бургас наложи санкция на Краш 2000 за незаконния строеж край с. Варвара.

Природен парк Странджа е създаден през 1995 година (заповед РД-30/24.01.1995 г. на министъра на околната среда и водите) с цел опазване на природата във водосборите на реките Велека и Резовска. Отмяната на заповедта за обявяване на Природен парк Странджа ще освободи процедурите по продажби и замени на 20 000 декара общински имоти в границите на природния парк, заявяват еколозите.

В момента съгласно Закона за защитените територии собствеността на общините и държавата върху горите, земите и водните площи, включени в защитените територии по този закон, е публична. По този начин тя не подлежи на замяна, преотстъпване и продажби, а общините и държавата могат да се разпореждат с нея само по реда на Закона за концесиите.

Основен мотив на Община Царево и „Краш 2000” за искането им е, че в заповедта за обявяване на Природен парк Странджа не са посочени ясни негови граници. Следва обаче да се има предвид, че в териториално-устройствения план на община Царево, приет от Общински съвет Царево още през 1998 г., границите на Природен парк Странджа са ясно посочени, се казва в писмото.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още