IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румен Симеонов бе номиниран за шеф на управление "Банков надзор" в БНБ

Мандатът на настоящия подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банков надзор”, Емилия Миланова, изтича на 14 юни тази година

15:48 | 15.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Румен Симеонов бе номиниран за шеф на управление "Банков надзор" в БНБ
Румен Иванов Симеонов бе номиниран за подуправител на Българска народна банка и ръководител на управление „Банков надзор“, съобщиха от финансовата институция. Предложението е направено днес от управителя на БНБ Иван Искров пред Народното събрание.

Мандатът на настоящия подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банков надзор”, Емилия Миланова, изтича на 14 юни тази година и съгласно действащия закон изборът на нов подуправител следва да се извърши до 14 април, като неговият мандат ще влезе в сила от 15 юни.

Според законовите разпоредби и вече наложилата се практика новият подуправител следва да бъде избран 2-3 месеца преди началото на неговия мандат, с което да се гарантира приемственост и предсказуемост в дейността на Централната банка.

Румен Симеонов е роден на 17 февруари 1952 година в град София. Към момента е ръководител на дирекция “Надзорна политика и методология” в управление “Банков надзор” на БНБ, а също е и заместник-председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Симеонов е член на няколко комитета на Европейския съюз за финансовия сектор, сред които Комитета за финансовите конгломерати към Европейската комисия. Работил е на различни позиции в банковата сфера, външната търговия и финансовия контрол. Има придобити квалификации по централно банкиране в САЩ и други квалификации по банково дело, банков надзор и регулиране на финансовите услуги в страните от Европейския съюз.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още