IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Получаваме 42 млн. евро за трансгранично сътрудничество

Почти половината от тези средства (20 млн. евро) ще бъдат предназначени за сътрудничество с Гърция

13:18 | 14.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Получаваме 42 млн. евро за трансгранично сътрудничество

Общо 42 млн. евро ще получи България за трансгранично сътрудничество по програма ФАР на Европейската комисия. Финансовите споразумения по програмата бяха подписани днес от зам.-министъра на финансите Любомир Дацов и ръководителя на делегацията на ЕК в България Майкъл Хъмфрис, съобщиха от Министерство на финансите.

Почти половината от тези средства (20 млн. евро) ще бъдат предназначени за сътрудничество с Гърция. За проекти с Македония ще бъдат вложени 3 млн. евро, с Румъния – 8 млн. евро, с Турция – 7 млн. евро, със Сърбия – 4 млн. евро.

Парите са по програмата за 2006 г., която е последната финансова година за подкрепа по ФАР. Финансовото участие на България и за петте досегашни споразумения е изразено в национално съфинансиране по проектите с инвестиционен компонент и е в размер на 10,205 млн. евро.

Сред осъществените проекти по споразуменията до момента са рехабилитацията на път II-86 Чепеларе – Соколовци и изграждане на обходен път край Рудозем, рехабилитация на път І-7 Ямбол-Елхово и повишаване безопасността на движението по пътя Е79, Дупница – Кулата.

Друго основно направление на помощта по трансграничното сътрудничество е опазването на околната среда, като са включени проекти за прогнозиране на наводненията в басейна на река Марица/Еврос и за интергрирано използване на термо-минералните води от гео-термалната система на река Ерма/Илидица. Предвиден е и проект в областта на туризма за развитие на Туристически център Перперикон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още