IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София Комерс Кредит Груп ще става публично дружество

СД на София Комерс-Заложни къщи е приел решение за записване на 5 300 дяла от по 100 лева от увеличение на капитала на София Комерс Кредит Груп ООД, представляващи 21,8% от капитала на последното

17:13 | 13.03.07 г.
София Комерс Кредит Груп ще става публично дружество

София Комерс Кредит Груп ООД възнамерява да се листне на БФБ-София, става ясно от съобщение на борсовата институция.

Същевременно Съветът на директорите на София Комерс-Заложни къщи е приел решение за записване на 5 300 дяла от по 100 лева всеки един (общо за 530 000 лева) от увеличение на капитала на София Комерс Кредит Груп ООД, представляващи 21,8% от капитала на последното.

София Комерс Заложни къщи придобива дяловете по номинал, но според оценката им от публичното дружество реалната цена на дяловете е по-висока.

Целта на София Комерс-Заложни къщи с тази инвестиция е да обхванем спектъра на ипотечните кредити, тъй като София Комерс Кредит Груп се занимава именно с това“, заяви за Investor.bg Николай Христов, директор за връзки с инвеститорите на София Комерс-Заложни къщи.

По думите на Христов капиталът на София Комерс Кредит Груп преди увеличението му е 1,9 млн. лв., а след увеличението – 2,43 млн. лв. За 2006 г. дружеството с ограничена отговорност отчита печалба преди данъци от 71,3 хил. лв.

Според Христов идеята за листването на София Комерс Кредит Груп е в начален етап и все още не са ясни конкретните параметри, но е възможно първоначално дружеството да пусне облигационна емисия и едва след това да излезе на борсата като публично дружество. Не е ясно дали София Комерс Кредит Груп ще излезе директно с първично публично предлагане (IPO), или чрез вторично предлагане.

София Комерс Кредит Груп ООД е учредено през август 2006 г. с основен капитал от 500 хил. лв. и с предмет на дейност предоставяне на заеми, обезпечени с ипотека.

Справка в АПИС сочи, че собствеността върху София Комерс Кредит Груп ООД е разпръсната между 11 физически лица.

През октомври миналата година София Комерс-Заложни къщи набра 2,107 млн. лв. в резултат на осъществено IPO на 400 000 привилегировани, безналични, поименни акции с право на един глас в ОСА, с номинална стойност 1 лев и с минимална емисионна стойност от 5 лв.

За 2006 г. дружеството отчете печалба на стойност 535 хил. лв. при положителен финансов резултат за 2005 г. в размер на 164 хил. лв.

Днес нямаше сделки с книжата на София Комерс-Заложни къщи. Въведени оферти за покупка има при цена 5,83 лв., а за продажба – при цена 5,949 лв.

Свързани компании:

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още