IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 5 хил. лв. глоба за продажба на плодове и зеленчуци извън евростандартa

Актове ще се съставят и ако търговците отказват достъп до местата за проверка и до транспортните средства, превозващи пресни плодове и зеленчуци

16:16 | 13.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
До 5 хил. лв. глоба за продажба на плодове и зеленчуци извън евростандартa

При продажба на пресни плодове и зеленчуци, които не са в съответствие с 47-те действащи маркетингови стандарти на ЕС, ще бъдат налагани санкции в размер на 600-2000 лв. за физически лица и 2000-5000 лв. за еднолични търговци и юридически лица.

Правомощие за налагане на санкциите получават инспекторите по контрол на качеството на пресните плодове и зеленчуци в Областните дирекции „Земеделие и гори” към Министерство на земеделието и горите, става ясно от заповед на министърa на земеделието Нихат Кабил.

Стандартите на ЕС изискват по цялата маркетингова верига - от производителя до крайния потребител, плодовете и зеленчуците да бъдат окачествени, опаковани, маркирани и етикетирани. За осигуряване на проследяемост на информацията е необходимо във фактурата и другите придружаващи партидата документи задължително да се вписват класът на качество и страната на произход на стоката, както и местоназначението, когато продукцията е предназначена за преработка.

Актове ще се съставят и ако търговците отказват достъп до местата за проверка и до транспортните средства, превозващи пресни плодове и зеленчуци, както и при отказ да бъде предоставена информация и всички документи, необходими за организиране и извършване на проверката за съответствие. В тези два случая глобата за физически лица е от 1000 до 3000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица - от 3000 до 5000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още