IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един АДСИЦ за секюритизация на вземания стъпи на борсата

Пазарът на вземания в България ще се развива с по-плавни темпове, за разлика от този на недвижимите имоти през последните години, смята Светлозар Каранешев, изп. директор на Алфа кредит мениджмънт

11:24 | 13.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Още един АДСИЦ за секюритизация на вземания стъпи на борсата

Днешната борсова сесия стартира с официално представяне на емисията акции на Алфа Кредит АДСИЦ, традиционно организирано от Българска фондова борса – София при стъпването на борсата на нова компания. От днес книжата на дружеството се търгуват на неофициален пазар на акции, сегмент „А“.

Емисията е в размер на 650 хил. лв., разпределени в същия брой акции, всяка с номинална стойност от 1 лв. Предметът на дейност на Алфа кредит АДСИЦ включва секюритизация и покупко-продажба на вземания.

Плановете ни предвиждат формиране на един балансиран портфейл от вземания, както по потребителски и ипотечни кредити на домакинства, така и от корпоративни клиенти. Пазарът на секюритизация на вземания в България все още е в процес на развитие, въпреки че играчите на него вече не са малко. Смятам обаче, че този тип бизнес има перспектива“, заяви Светлозар Каранешев, изпълнителен директор на Алфа кредит мениджмънт ЕАД, обслужващо дружество на Алфа кредит АДСИЦ.

Алфа кредит няма да се занимава с фактическото раздаване на кредити. Нямаме и стратегия за набиране на депозити, подобно на банковите институции. Фондовата борса е основният източник на капитали, на който ще разчитаме, като по всяка вероятност част от финансирането ще се осъществи и чрез заемни средства. Смятам, че акционерите, които имат дългосрочни инвестиционни намерения, могат да съсредоточат вниманието си върху нашите акции“, каза още Каранешев.

По думите му пазарът на вземания в България ще се развива с по-плавни темпове, за разлика от този на недвижимите имоти през последните години, като цените на акциите на фондовата борса ще зависят в по-голяма степен от мениджмънта на отделните компании, а не толкова от общия позитивен пазарен тренд, както досега. 

На БФБ-София се търгуват книжата на още няколко дружества за секюритизация на вземания, сред които Кепитъл мениджмънт, ХипоКапитал, Капитал Директ-1, Трансинвестмънт и Фонд за енергетика и енергийни икономии, което секюритизира вземания по ЕСКО договори.  

На 5 февруари тази година се проведе Общо събрание на акционерите на Алфа Кредит АДСИЦ, на което бе взето решение за овластяване на управителните органи за сключване на два договора за цесия на обща стойност 262 435 лв.

В проспекта на компанията е посочено, че до края на първото тримесечие на тази година се очаква второ увеличение на капитала до 5,65 млн. лв., чрез издаване на емисия нови акции.

Учредители на Алфа Кредит са Алфа финанс холдинг АД с 40% от капитала, Албена инвест холдинг АД с 30% от капитала и Текам ООД с 30%.

От БФБ-София посочиха, че от началото на годината за търговия са регистрирани акциите на три нови компании (Еврохолд България, Бялата Лагуна и Монбат), както и на пет нови дружества със специална инвестиционна цел (Алфа кредит, Хелт енд Уелнес, Кепитъл мениджмънт, ЦКБ Риъл Естейт фонд и Супер Боровец Пропърти фонд) и шест облигационни емисии (Енемона, Райфайзенбанк България, Алма Тур БГ, Бросс Холдинг и две емисии на Инвестбанк).

На днешното мероприятие, организирано от БФБ - София, бяха поканени и представители на Бялата лагуна АД, Хелт енд Уелнес АДСИЦ и Бросс холдинг, които обаче не успяха да присъстват.

Свързани компании:

Делта кредит АДСИЦ(DLC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още