IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Петков: Няма конфликт на интереси при сделките с акции на Еврохолд

Част от продадените в петък 1 млн. акции на Еврохолд България, които са били собственост на клиенти на Евро-финанс, са били закупени от посредника за клиенти на доверително управление

11:27 | 12.03.07 г.
Симеон Петков. Снимка: личен архив
Симеон Петков. Снимка: личен архив

Част от продадените в петък 1 млн. акции на Еврохолд България, които са били собственост на клиенти на Евро-финанс, са били закупени от посредника за клиенти на доверително управление. Това призна днес пред Investor.bg генералният изпълнителен директор на Евро-финанс Симеон Петков.

В последния ден на миналата седмица бе сключена сделка за 3 млн. акции на холдинга при цена 3 лв., като продавач на останалите 2 млн. акции беше Българска холдингова корпорация, компания майка на Еврохолд.

На въпрос на Investor.bg обаче Петков заяви, че в случая няма конфликт на интереси.

Ето и останалите отговори, които ни даде той по тези конкретни сделки:

- Г-н Петков, в петък в блиц интервю за Investor.bg Асен Христов от Еврохолд България, каза, че 1 млн. акции от сделката за 3 млн. акции са продадени от клиенти на Евро-финанс АД?

Да, така е.

- Вероятно става дума за покупките на 2,52 лв. с 1 млн. акции от 14 февруари.
Може ли да кажете какъв тип инвеститори са това - спекуланти, клиенти на доверително управление, чужденци?

Става дума за няколко отделни лица, разбира се имена няма възможност да спомена.

- А за доверително управление ли става дума?

Да, има и доверително управление, и спекуланти.

- При доверителното управление има ли конфликт на интереси? Тоест покупката и продажбата да не са на база пазарен анализ, а по заповед от мажоритарния собственик Еврохолд България?

Няма конфликт на интереси, никого не сме съветвали да купува.

- А клиентите на доверителното управление със специални нареждания ли са купили или без специални нареждания (по преценка на Евро-финанс АД)?

В случая със специални нареждания (клиентът на доверително управление предварително подписва поръчка, че е съгласен с предстоящата сделка по доверителното управление, бел. ред.).

------

Investor.bg ще продължи да следи темата за етичната страна при използване на парите на доверителното управление без специални нареждания (по преценка на посредника) при конфликт на интереси.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още