IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 март

07:28 | 12.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 12 март
Бензиностанции на “Петрол” под запор
в. Стандарт
 
99 обекта на "Петрол" са под запор. Възбраната е наложена от съда по искане на ЛУКОЙЛ, съобщиха от бургаската рафинерия. Мярката е следствие на подадения в Софийски градски съд, иск, според който "ЛУКОЙЛ България" ЕООД претендира към "Петрол" за вземания от 89,6 млн. лева.

Бойко Борисов обяви идването на "Креди Суис" у нас
в. Дневник
 
През миналата седмица на официално посещение в София са били представители на швейцарската банка "Креди Суис" (Credit Suisse). "Искат да инвестират и дойдоха, за да направят плана-програма, и аз да открия тяхното представяне в София", съобщи кметът на София Бойко Борисов по "Нова телевизия". Наскоро от БНБ обявиха списък с близо 30 банки от Европейския съюз, които са изпратили заявления за интереса си към банковия ни сектор. В него фигурираше и "Креди Суис" (Люксембург). Изказването на Борисов е първото оттогава (макар и косвено) доказателство, че швейцарците искат да развиват бизнес у нас, а не са се регистрирали в БНБ на автоматичен принцип.
 
Георги Александров няма да остане председател на КРС
в. Дневник
 
Търговски спор между бивши и настоящи собственици на радио "Вива" доведе до обжалване на решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и постави на дневен ред проблема с мандата на председателя на комисията, който изтече на 28 януари.
 
Знаем, че има жалби срещу решения на КРС, заяви пред "Дневник" източник от Министерския съвет, пожелал анонимност. По думите му от 28 януари насам КРС фактически няма председател. Сегашният Георги Александров нямал шансове да бъде преизбран и забавянето на избора било очевиден знак за това, коментира източникът. Според него изборът на председател на комисията е личен приоритет на премиера Сергей Станишев.

"Апачи" ще търси нефт и газ у нас
в. Сега
 
Американската "Апачи" иска да прави проучвания за добив на нефт и газ у нас. Това съобщи вчера министърът на икономиката Румен Овчаров след визитата си в САЩ, където се срещна с над 45 компании. "По концесиите, предоставени досега, не се реализират почти никакви проучвания", каза Овчаров. Предварителните анализи сочели, че имало шанс у нас да се открият добри залежи на нефт и природен газ.
 
Оръжейният гигант "Локхийд Мартин" проявява интерес към модернизацията на българската армия, особено в сферата на самолетите изтребители", каза още Овчаров. "Ай Ти Ти Еърспейс" може да реализира производство на радиолокационно оборудване у нас. Нюйоркската фондова борса е проявила интерес към приватизацията на нашата борса, а също и към листване на наши компании там. 
 
Инфраструктурата на АЕЦ "Белене" в окаяно състояние
в. Новинар
 
Пътищата към площадката на АЕЦ "Белене" са в окаяно състояние. За това алармираха жители на град Белене и околните села. Служител на кметството, пожелал анонимност, съобщи пред "Новинар", че областната управа на Плевен, вместо да ремонтира пътищата към площадката, планира участието си в бъдещото строителство на АЕЦ, като настанява строители и работници на обекта.
 
Националната електрическа компания (НЕК) , която е инвеститор и възложител на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", има задължение да подготви площадката и създаде условия за специалистите и хората , които ще работят на обекта. Това е заложеното предварително споразумение с проектанта и изпълнителя "Атомстройекспорт". Фирмите, спечелили конкурсите по Закона за обществените поръчки, вече санират, довършват жилищните сгради и ремонтират хотела, който ще приеме руските, българските и чуждестранните специалисти. Тази година в "Белене" ще работят около 100-ина души, в следващите работниците ще достигнат 5000, дори 10 000.
 
Турция поведе битка за нефтопроводите
в. Дневник
 
Три дни преди подписването на споразумението между България, Русия и Гърция за изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис Турция форсира проекта за конкурентния нефтопровод Самсун - Джейхан и даде се разбере, че трите държави би трябвало да се съобразят с нея и ключовата й позиция между Близкия изток и Балканите. Турската енергийна компания "Чалък енержи" (Calik Enerji) оповести, че на 28 март ще даде официален старт на строежа на нефтопровода от черноморското пристанище Самсун до петролния терминал Джейхан на Средиземно море, чийто капацитет ще бъде 1.5 млн. барела на ден, съобщи аналитичното звено на сп. "Икономист" "Икономист интелиджънс юнит".
 
 Според анализатори главната цел на церемонията е да се покаже на потенциалните инвеститори, че проектът се ползва с пълната подкрепа на правителствата в Анкара и Рим, за да се привлекат още партньори предвид конкурентния тръбопровод от Бургас до Александруполис в Северна Гърция. И двата проекта предлагат алтернативен маршрут за пренос на каспийски нефт вместо морското трасе през силно натоварения Босфор.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още