IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от 15 хил. лв. за БТК Мобайл заради сравнителна реклама с Мтел

Според КЗК рекламата сравнява цени между два варианта за достъп, които са напълно различни по същността си

14:08 | 09.03.07 г.
Глоба от 15 хил. лв. за БТК Мобайл заради сравнителна реклама с Мтел
Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 15 хил. лв. на БТК Мобайл ЕООД за извършено нарушение по чл. 31, ал. 2 от Закона за защита на коннкуренцията, съобщиха от комисията.

Производството е образувано по молба на Мобилтел ЕАД, като предмет на спора е проведената рекламна кампания на абонаментен план Vivatel Трафик.

БТК Мобайл рекламира своята услуга по предоставяне на мобилен интернет Vivatel Трафик, като я сравнява с подобни услуги на конкурентни оператори.

Според анализа на КЗК има съществени различия между техническите параметри на съпоставените продукти. Разминават се технологичните характеристики (т.нар. 2G и 3G технологии), техническите компоненти, както и реалната скорост на предлаганите услуги. Прави се пряко сравнение на цени между два варианта за достъп, които са напълно различни по същността си.

Разпоредбата на Закона за защита на конкуренцията забранява приписването чрез реклама или по друг начин на несъществуващи качества на стоки или услуги. Забранено е също и приписването на несъществуващи недостатъци на конкурентните стоки или услуги.

Според комисията действията на БТК Мобайл противоречат на лоялната конкурентна практика.

Жалбата за нелоялна конкуренция беше подадена от Мобилтел през октомври миналата година. От БТК Мобайл тогава заявиха, че рекламата им отговаря на изискванията на закона. 

По време на днешната търговска сесия на БФБ-София акциите на БТК, собственик на БТК Мобайл, се понижиха с 1,61% до средно ниво от 12,25 лв. за брой.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още