IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Карлово тепърва ще обсъжда условията за приемане на софийския боклук

Решението за депониране на отпадъци в Карлово е от октомври 2006, общината вече получи 17,5 млн. лв. за инфраструктура

10:20 | 08.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Карлово тепърва ще обсъжда условията за приемане на софийския боклук

Специалисти от Софийска и Карловска общини, експерти от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) – Пловдив, постоянната комисия по екология към ОбС, фирмата оператор на карловското депо „Еко некст” и неправителствени организации ще разгледат всички аспекти от технологията по депонирането на част от софийските битови отпадъци на карловското сметище. Работната среща трябва да се състои до дни, съобщи кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов след разговора си със софийския градоначалник в сряда по обяд. Ще се уточняват транспортът, маршрутите, линейният график, депонирането и технологията на депониране.

Юристи на двете общини ще обсъдят и предложат проект за договор между София и Карлово и оператора на депото. Този проектодоговор ще бъде гласуван от ОбС - Карлово. Едва след това могат да се приемат известно количество софийски битови отпадъци.

Според решението на ОбС в Карлово от 17 октомври 2006 г. на сметището край града ще бъдат депонирани еднократно 80 000 тона софийски отпадъци. В замяна общината получи 17,5 милиона лева от правителството за финансиране на 11 свои инфраструктурни проекти.

От октомври до сега чакахме 3,5 месеца да бъдем потърсени, каза д-р Кабаиванов, като уточни, че разговорите със столицата започнали през януари. Той отказа да се ангажира със срок кога биха тръгнали балите към Карлово.

Начинът на извозване също ще се уточнява допълнително, но Карлово настоява за автомобилен транспорт със сигурни самосвали по автомагистрала Тракия, за да се избегне влизането в града.

Общината ще настоява да се спазят абсолютни всички законови разпоредби, на постоянен контрол и запазване на екологичната чистота на района. В контрола задължително трябва да участват специалисти от администрацията, ОбС, експерти и екологични организации.

Двамата кметове обсъдили и перспективите за кардинално решаване на проблема със софийския боклук, защото на практика сметищата в Пловдив и Карлово са временно решение на проблема – еднократно и за определено количество. До година-година и половина трябва да има свободни площадки край София и до 2-2,5 години - работещ завод за боклука, каза д-р Кабаиванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още