IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съдят БТК за 385 млн. лв.; искат таксата за телефон да падне до 6 лв.

Според дружеството тарифите са коректни и в интерес на потребителите

17:32 | 05.03.07 г.
Съдят БТК за 385 млн. лв.; искат таксата за телефон да падне до 6 лв.

В Софийски районен съд днес е заведен колективен иск срещу Българска телекомуникационна компания АД (БТК) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от страна на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги, съобщи на пресконференция председателят на асоциацията Янаки Ганчев.

Искът е за общо 385 млн. лв., а основанието е месечната абонаментна такса за фиксирани телефонни услуги, която от асоциацията считат за необосновано висока и определят като злоупотреба с господстващо положение. Става въпрос за стандартния план на услугата, уточни Ганчев.

По думите му от приватизацията на дружеството през лятото на 2004 г. досега увеличението на въпросната такса е 270%. Асоциацията е изчислила, че заради повишението на цената всеки потребител е бил натоварен със 125 лв. годишно.

За последните година и половина от таксите изплатихме сумата, която Вива Венчърс заплати за мажоритарния пакет от 65% от капитала на БТК. За 2006 г. 42% от приходите на БТК от стационарна телефония са от абонаментна такса, а останалите са от изходящ трафик - подобно съотношение е пазарен анахронизъм“, коментира Ганчев.

По данни, изнесени от асоциацията, приходите на дружеството от абонаментни такси за миналата година са в размер на 312 млн. лв., а от изходящ трафик – 427 млн. лв.

КРС също е ответник, защото цената на стационарните услуги е разходоориентирана и комисията е разрешила повишението на цените на БТК, добави Ганчев.

Другата цел на иска е да бъде възстановена абонаментната такса отпреди приватизацията на БТК в размер на 6 лв. с ДДС. След последното увеличение цената на услугата е 13,80 лв., поясни Ганчев.

Съществува вероятност искът да бъде разширен, но не беше уточнено на какво основание.

Тарифните планове на БТК са изработени в пълно съответствие с действащата законодателна рамка, коментира иска за Investor.bg Димитър Цонев, официален говорител на дружеството. Те са одобрени от КРС и са коректни както като процедура, така и по същество. От гледна точка на обществения интерес те предоставят на абонатите много по-голяма стойност и възможности, каза още той.

През 2004 г. асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги заведе иск и срещу Мобилтел, който в момента е в съдебна процедура.

Днес по позицията на БТК бяха прехвърлени 8 327 акции, при което цената им се понижи с 0,72 на сто до 12,46 лв. за брой.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още