IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 46% е скочил броят на новорегистрираните автомобили у нас към февруари

Най-много са внесените превозни средства от Германия, следват ги тези от Италия, Австрия и Холандия

10:51 | 05.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
С 46% е скочил броят на новорегистрираните автомобили у нас към февруари

От началото на годината броят на регистрираните в страната моторни превозни средства рязко се е увеличил. От 1 януари до 28 февруари в страната са регистрирани 43 500 превозни средства, от които 8 723 - нови и 34 677 - употребявани. Това е с 13 793 (46%) повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от МВР.

Броят на услугите по регистрация на превозни средства, извършени от “Пътна полиция” през периода е 72 808, значително по-голям от този за същия период на 2006 г. По-голяма част от внесените и регистрирани превозни средства са леки автомобили “втора употреба”.

Най-много (36%) са внесените превозни средства от Германия, 23,5% - от Италия, 12,5 % - от Австрия, 10% от Холандия.

От 01.01.2007 г. внесените превозни средства от чужбина не се представят в митническите служби, а директно се пристъпва към регистрацията им в службите по регистрация. “Пътна полиция” информира гражданите, които имат намерение да регистрират превозно средство, внесено от чужбина, за особеностите на процедурата и документите, които следва да представят в службите по регистрация в страната.

При представяне за регистрация на МПС, собственост на физическо или юридическо лице, придобило собствеността в страна членка на ЕС, е необходимо да представят: оригиналното свидетелство за регистрация на автомобила; документ за придобиване на собствеността в чужбина, заедно с официален превод на български език; декларация по образец.

При регистрация на МПС, собственост на физическо или юридическо лице, закупило автомобила на територията на България от фирма, осъществяваща дейност по внос и продажба на МПС, трябва да представят: оригиналното свидетелство за регистрация на автомобила в страна-членка на ЕС; документ за придобиване на собствеността в България; декларация по образец, попълнена от юридическото лице, закупило автомобила в чужбина.

Не се изисква представяне на документ за придобиване собствеността на автомобила в чужбина. Не се изисква официален превод на български език на оригиналните чуждестранни свидетелства за регистрация, които са по европейски образец и съдържат същата информация, каквато се съдържа в новото българско свидетелство за регистрация, отговарящо на всички изисквания на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още