IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поточна линия на слънчева енергия ще бутилира нов вид минерална вода

„Вододел” предвижда да вложи 1 млн. лв. на първия етап за построяването на предприятието и още 2 млн. на по-късен етап

11:45 | 04.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Поточна линия на слънчева енергия ще бутилира нов вид минерална вода

Предприятие за бутилиране на изворна вода в карловското село Дъбене ще строи фирма „Вододел”, съобщи управителят инж. Румен Христов на общоселско събрание. Водата ще се нарича „Дъбене – извор на здраве”, а етикетът й освен името ще съдържа и 2 преплетени дъбови клончета.

Живителната течност ще се добива със сонда, дълбока 30 метра, като разрешеният дебит от Басейнова дирекция – Пловдив е 3 литра в секунда за 24 часа на ден. Това представлява тръба с ширина 1 цол. Ще се бутилира на място в стъклени или пластмасови бутилки с различна вместимост. Водата е с много добри качества и ще се продава в страната и чужбина, обясни инж. Христов.

Земята за построяването на фирмата е частна, близо до река Мъртвица, като дружеството ползва само подземна вода за своята дейност. То ще работи въз основа на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за въздействие върху околната среда.

Фирма „Вододел” предвижда да изгради екологично чисто предприятие за бутилиране на изворна вода с алтернативно собствено енергийно захранване, използващо слънчева енергия. То ще работи със соларни модули, ползващи слънчевото греене за генериране на ток. Технологията използва полупроводникови елементи на базата на силиция и генерира ток от фотоните на светлината с капацитет на полезно действие около 10 – 12%.

Достатъчни са 100 кв м слънчеви панели за създаване на 12 киловата ток или панели, разположени на 700 кв м, за захранването на предприятието. Панелите ще генерират достатъчно енергия, за да работят поточната линия и другите машини в мрачно време или през тъмната част на денонощието, обясни съдружникът във фирмата Галин Райчинов. Иновацията е патентована в чужбина и за пръв път ще се прилага в България, допълни той.

Вододел” предвижда да вложи 1 милион лева на първия етап за построяването на предприятието и още 2 милиона лева на по-късен етап. То ще разкрие около 30 работни места, като приоритетно ще се наемат местни хора. Предприятието ще заработи вероятно през септември.

Фирмата се ангажира и да помогне на община Карлово в изграждането на моста на р. Мъртвица в Дъбене, разрушен при пороите през 2005 г. „Вододел” ще вложи 9500 лв в мостовото съоръжение, ще помогне в поправянето на улици и засипването на тресавища в Дъбене и разчистването на незаконни сметища в и край селото, увери управителят Румен Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още