IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ-София оповести, че Първа инвестиционна банка ще прави IPO

Калоян Нинов и Неделчо Неделчев влизат в надзорния съвет на ПИБ

17:19 | 03.03.07 г.
БФБ-София оповести, че Първа инвестиционна банка ще прави IPO

Късно вчера БФБ-София оповести чрез сайта си информацията, че на Общо събрание на акционерите на Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) е решено банката да придобие статут на публично дружество и да регистрира акциите за търговия на Българска фондова борса – София АД. Новината бе съобщена за първи път от Investor.bg на 19 февруари, когато от 3 инвестиционни посредника анонимно потвърдиха, че предстои IPO на ПИБ, а Камелия Каменова, която е PR на банката не отрече информацията, но каза че "Не може да коментира на този етап".

Първичното публично предлагане на ПИБ се очаква до края на пролетта.

Общото събрание на акционерите, проведено на 27-ми февруари 2007 г. също така е взело решения за капитализиране на печалбата и освобождаване на Дейвид Матьо и Стефан Пинтер като членове на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка и избира за нови членове на Надзорния съвет Неделчо Неделчев и Калоян Нинов.

Калоян Нинов е бивш зам. министър на икономиката, бивш управител на Първа финансова брокерска къща и настоящ управител на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ.
Неделчо Неделчев е бивш брокер и управител в Първа финансова брокерска къща.

В съобщението до БФБ-София от Първа инвестиционна банка (ПИБ) отчитат ръст на активите и затвърждаване на пазарната позиция при запазване доброто ниво на финансовите си показатели: Активите нарастват с 24,8% и достигнаха 3148 милиона лева, с което ПИБ става петата по големина банка в България, спрямо шеста през 2005 г. Кредитите към нефинансови институции (преди провизии) нарастват с 28,0% в сравнение с предходната година и достигат 1755 милиона лева.  Депозитите от нефинансови институции нарастват с 40,9% до 1660 милиона лева. В края на 2006 г., нетната печалба на Първа инвестиционна банка отчита ръст от 36,34% спрямо предходната година и възлиза на 29 милиона лева. Капиталовата адекватност надвишава регулаторните изисквания – 15,81% През 2006 ПИБ увеличава капитала си на 100 милиона лева, като емитира 1 милион нови акции и конвертира неразпределени печалби и резерви в 8 милиона акции. Акционерният капитал на банката достига 169 милиона лева.

Първа инвестиционна банка е сред водещите банки в България в областта на международните разплащания и търговското финансиране ( 12,97% за изходящи и 13,18% за входящи операции в областта на търговското финансиране), картовите разплащания (втора по големина мрежа от банкомати в България и трета по ПОС терминали) и корпоративното банкиране (трета по корпоративни кредити)

Банката съобщава отново, че на 13 февруари 2007 г. Гроут Мениджмънт Лимитид и Хилсайд Апекс Фонд Лимитид, Кайманови острови прехвърлиха дела си в Първа инвестционна банка - по 10% всеки на Доменико Венчърс Лимитид, на Легнано Ентерпрайсис Лимитид и на Рафаела Консултантс Лимитид. Останалите дялове в акционерната структура са разпределени, както следва: Цеко Минев - 31,83%, Ивайло Мутафчиев - 31,83%, Първа финансова Брокерска къща - 13,89%, други – 2,45%.

 

 

 

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка АД- трета емисия(5F4B)

ТБ Първа Инвестиционна Банка АД- втора емисия(5F4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още