IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българските фирми могат да регистрират ДДС номер в Гърция

Българските компании, регистрирали в Гърция ДДС номер, ще имат право да изпълняват всички търговски дейности

11:51 | 02.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Българските фирми могат да регистрират ДДС номер в Гърция

Българските фирми могат да регистрират ДДС номер в Гърция и така да освобождават стоките си на митница и да заплащат ДДС, ако е дължимо, на първата входна точка в ЕС. Това стана ясно на семинар, организиран от Българската търговско-промишлена палата.

Регистрацията на гръцки ДДС номер може да стане чрез т.нар. данъчен представител, който ще представлява българската фирма пред съответните митнически, данъчни и общински власти в Гърция. Той може да бъде местно физическо или юридическо лице, притежаващо необходимите компетенции.

Българските компании, регистрирали в Гърция ДДС номер, ще имат право да изпълняват всички търговски дейности – внос, износ и продажба на гръцкия пазар, като всяка местна фирма. Стоките, пристигнали в Гърция, могат да бъдат продадени както на място, така и реализирани във всички останали страни от ЕС или изнесени в трети страни.

Упълномощеният от българската фирма данъчен представител в Гърция ще извършва освобождаването на стоките от митница, ще подава периодично необходимите ДДС документи, ИНТРАСТАТ форма и ще води счетоводната отчетност за транзакциите, извършвани чрез гръцкия ДДС номер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още