IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ABN-AMRO с интерес да купува, докато сертификатът на SOFIX е скъп

Днес сертификатът на база SOFIX се търгува по-ниско от стойността на самия индекс

12:17 | 28.02.07 г.
ABN-AMRO с интерес да купува, докато сертификатът на SOFIX е скъп

Към 11:23 ч. тази сутрин сертификатът на база SOFIX, издаден от холандската банка ABN-AMRO, се търгува при цена 65,36 еврo, показа справка на Investor.bg в wallstreet-online.de. Цена съответства на 1 278.33 пункта стойност на SOFIX, в същото време стойността на индексът SOFIX тази сутрин беше 1 294 пункта. Формулата за изчисление на сертификата е цена умножено по курса на еврото към лева (1,95583) по 10.

Най-търгуваният сертификат ETF на база американският индекс S&P следва индекса с минимално отклонение.

За инвеститорите е по-изгодно да купуват ETF на S&P, защото комисионата е едва 0,4% и е по-евтино от инвестиция в договорен фонд, следващ индекса, който има годишна такса от няколко процента. Таксата при сертификата на ABN-AMRO върху SOFIX е 4%.

Интересът на ABN-AMRO е да купува акции на компаниите от SOFIX и да издава нови емисии от сертификата, докато сертификатът се търгува по-скъпо от индекса. Обратното - ако сертификатът се търгува по-евтино от SOFIX, ABN-AMRO ще има интерес да купува сертификата и да продава акции на компаниите от SOFIX, като отново разликата между цената на сертификата и стойността на SOFIX трябва да е достатъчно голяма, за да осигурява печалба на финансовата институция при арбитражната операция.

Този анализ се потвърждава от информациите във форума на Investor.bg, че са издадени нови емисии от сертификата за 22 млн. евро, както и че Ейч Ви Би Банк Биохим излиза регулярно на пазара, за да купува за покриване на сертификата върху SOFIX на ABN-AMRO. От Ейч Ви Би Банк Биохим отказват да коментират дали ABN-AMRO търгува през тях.

Само вчера през Ейч Ви Би Банк Биохим са били купени акции на компании от SOFIX за над 5,4 млн. лв. и са били продадени акции на компании от SOFIX за 4 млн. лв. 

За сравнение, оборотът с акции на компании, включени в индекса SOFIX, за вчера е 7,2 млн. лв.

Информацията е актуализирана към 18 часа

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Химимпорт АД(CHIM)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Топливо АД(TOPL)

БТК АД (отписана)(5BT)

ЗПАД ДЗИ АД(6D5)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Оргахим АД(5ORG)

Албена АД(ALB)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Неохим АД(NEOH)

Биовет АД(53B)

Софарма АД(SFA)

Петрол АД(PET)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още