IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искат от Кремиковци данни за служители заради съмнения за дискриминация

В своя обява за работа от металургичния комбинат са посочили горна възрастова граница за кандидатите

16:49 | 26.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Искат от Кремиковци данни за служители заради съмнения за дискриминация

"Кремиковци" АД трябва да представи в 7-дневен срок списък с имената и годините на кандидатите, които са наети на работа във всички дирекции, упоменати в обявата - "Технологично развитие", "Ремонти", "Планиране и себестойност" и "TPM & Six Sigma", реши състав на Комисията за защита от дискриминация на днешното си заседание по сигнала на Агенцията за европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ), съобщиха от комисията.

В 7-дневен срок списъкът ще бъде предоставен и на АЕИПЧ, за да се запознае и да представи писмено позицията си, след което има 14-дневен срок за решение.

Поводът за сигнала е обява за работа в дружеството, в която пише, че кандидатите за длъжностите инженери, електроинженери, инженери хидравлици, математици, икономисти и статистици трябва да са на възраст до 40 години. По този начин според АЕИПЧ се ограничават част от кандидатстващите за тези длъжности. Налице е неравно дискриминационно третиране съгласно закона за защита от дискриминация по признак възраст, се казва в съобщението.

На днешното заседание е присъствала юрисконсулт Мария Съботинова, процесуален представител на ответника. Тя е заявила, че в обявата е допусната техническа грешка и посочената възрастова граница касае кандидатите за работа само в една от дирекциите - "TPM & Six Sigma".

По думите й заради специфична методология и естество на работата, постъпилите на работа кандидати ще бъдат обучавани от индийски специалисти в продължение на две години паралелно с дейността им, а след това самите те ще обучават целия персонал на дружеството. Дори в посочената дирекция има назначен кандидат над 40-годишна възраст, което доказвало, че упоменатата възрастова граница в обявата не е безусловен критерий, се посочва в съобщението.

Днес акциите на дружеството останаха без изменение спрямо предходната сесия на цена от 14 лв. за брой при изтъргувани 1375 лота.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още