IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody’s подобри перспективата си за рейтинга на България

Промяната е продиктувана от силната фискална позиция на правителството, икономическия ръст и очакваното членство в европейския валутен механизъм

13:02 | 23.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Moody’s подобри перспективата си за рейтинга на България

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s Investors Service промени перспективата за рейтинга Baa3 на дългосрочните облигации в чужда и местна валута на правителството на България от стабилна на положителна, съобщиха от Министерство на финансите.

Промяната на перспективата е продиктувана от силната фискална позиция на правителството, силния икономически ръст и очакваното членство в европейския валутен механизъм (ERM2).

Перспективите за рейтинга A1 на България на тавана на облигациите в чужда валута, Baa3 на тавана на депозитите в чужда валута и Baa1 на тавана на депозитите в местна валута също бяха променени от стабилни на положителни. Промяната не засяга тавана на облигациите в местна валута на България, който е Aa3.

Според водещия анализатор на Moody’s за България Кенет Орчард очакваният висок бюджетен излишък на страната за 2006 г. е най-големият излишък на която и да е от държавите-членки на ЕС и демонстрира ангажимента на правителството за разумна фискална политика. Съотношението държавен дълг/БВП драстично намалява от 66% през 2001 г. до около 24% към днешна дата. „Рискът намалява още повече поради подобрената валутна и падежна структура на дълга на правителството в съчетание със значителната фискална резервна сметка, която би могла да бъде на разположение в период на напрежение”, допълва Орчард.

Според Moody’s икономическият растеж на България е силен, а макроикономическата нестабилност се е понижила. Миналата година растежът на икономиката като цяло беше 6%, вследствие на инвестициите в предприятия и оборудване, както и развитието на сектора на недвижимите имоти. Според агенцията за кредитен рейтинг високият процент на инвестициите трябва да позволи на икономиката да продължи да се развива в същата посока в средносрочен план.

Очаква се България да се присъедини към ERM2 през следващите няколко месеца. „Понастоящем България отговаря на Маастрихтските критерии за дефицита, дълга и лихвения процент, свързани с приемането на еврото, но не отговаря на критерия за инфлацията”, заявява Орчард. „Въпреки че очакванията са тази година инфлацията да се понижи от сегашните високи нива, е малко вероятно тя да падне под Маастрихтския критерий през следващите три или четири години”, добавил той.

Въпреки че присъединяването към европейската валутна система остава в далечното бъдеще, според Moody’s перспективите за приемане на еврото имат възпиращ ефект за дестабилизиращите капиталови потоци от страните в ЕВМ2.

Повишената стабилност на валутните курсове означава, че всякакви валутни несъответствия не трябва да бъдат скъпоструващи за правителството, а икономиката и фискалните приходи не трябва да бъдат свивани.

Орчард предупреждава, че остават редица рискове, свързани с процеса на прехода. Най-вече дефицитът по текущата сметка на България е около 16% от БВП и продължава да нараства. Дефицитът обаче се финансира от преки чуждестранни инвестиции, които се очаква да продължат и в недалечно бъдеще, а международната конкурентноспособност изглежда адекватна.

Брутният външен дълг също бързо нараства, захранван от високия ръст на инвестициите и задълбочаващия се финансов процес. Банките, фирмите и домакинствата заемат средства от чужбина, за да финансират потреблението и инвестициите, а повечето от тях задлъжняват за първи път. “Остава да видим как тези заемополучатели ще се справят при икономическа рецесия,” казва Орчард.

Според него обаче банковият сектор изглежда достатъчно устойчив на икономически шокове. Балансите са умерено силни, а рентабилността е висока. Освен това значителна част от банковия сектор е собственост на чужди банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още