IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бързашки: Препоръчвам дружествата да отделят управлението от собствеността

Все по-важно става ясното определяне на корпоративната стратегия на компаниите, смята директорът на Агенцията за малки и средни предприятия

12:19 | 23.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бързашки: Препоръчвам дружествата да отделят управлението от собствеността

Алтернативните начини за финансиране стават все по-важни за българските предприятия, тъй като предоставят значителни възможности, заяви изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП) Станимир Бързашки в рамките на Регионалната кръгла маса, организирана от БФБ-София във Велико Търново.

След приватизацията и модернизацията на българската банкова система достъпът до нея на малкия и среден бизнес в известна степен се подобри, но за голяма част от компаниите той остава затруднен. Причините за това са много, като част от тях се дължат и на организацията в самите дружества“, заяви Бързашки.

Публичността е един от начините за финансиране извън банковата система. Такива са и различните грантови схеми, които са много на брой, включително и насочени основно към малките и средни предприятия. Като варианти съществуват и фондовете за рисков капитал, гаранционните фондове и фондовете за микрокредитиране“, каза още той.

По думите на Бързашки за пръв път в България започва да се наблюдава процес на отделяне на собствеността от мениджмънта на компанията. Все по-важно става ясното определяне на корпоративната стратегия на компаниите, каза още той.

Във всички случаи дружествата с по-ясна визия за своето бъдеще имат по-големи шансове за спечелване на доверието на инвеститорите. Съветът ми към представителите на българския бизнес е да се замислят сериозно за своите стратегии и варианти за развитие, един от които е преминаването към публичност чрез борсата“, заяви Бързашки.

Наскоро АМСП стартира съвместна инициатива с БФБ – София за създаване на сегмент за търговия с акции на малки и средни предприятия. Целта е достъпът до този сегмент да бъде с по-ниски разходи и не толкова високи критерии, съответно и с по-висок риск“, добави изпълнителният директор на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още