IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от пречките пред IPO на ПИБ отпадат след продажбите на два акционера

Акционери на Първа инвестиционна банка бяха атакували пред британски съд намеренията за листване, но преди два дни продадоха акциите си в банката

12:10 | 21.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Част от пречките пред IPO на ПИБ отпадат след продажбите на два акционера

Преди два дни Първа инвестиционна банка (ПИБ) АД уведоми чрез БФБ-София за промяна в акционерната си структура. Продават двата фонда, които чрез жалба до британския кралски търговски съд блокираха намеренията на Първа инвестиционна банка за осъществяване на първично публично предлагане (IPO) на БФБ-София. Според адвокати по този начин е постигнато решение на спора.

Банката съобщи, че Growth management LTD прехвърля 1 млн. обикновени акции, или 10% от капитала, на Първа инвестиционна банка АД на Първа финансова брокерска къща ООД.

Също 1 млн. акции, или 10% от капитала, на банката продава и Hillside apex fund LTD, отново с купувач Първа финансова брокерска къща ООД.

Още същия ден Първа финансова брокерска къща ООД е продала закупените акции, научи Investor.bg.

Именно по жалба на Growth management LTD и Hillside apex fund LTD, британският кралски търговски съд започва процес на 11 август 2006 г. в Лондон за нарушение на Акционерното споразумение (АС) във връзка с листване на акции на ПИБ на БФБ-София.

Двата фонда твърдят, че обвиняемите нямат правото да извършат тази процедура без тяхно съгласие по силата на Акционерното споразумение, въз основа на което съдът издава временна заповед за прекратяване на процедурата по листването до разрешаване на този спор.

Съдията стигна до заключението, че „АС действително работи в интерес на това да попречи на трансформирането на ПИБ в публично дружество и да осигури регистрацията на нейните книжа на борсата без съгласието на ищците (Growth management LTD и Hillside apex fund LTD)“.

Целта на АС бе да постанови и да забрани различни действия от страна на ПИБ и мажоритарните акционери и да ги задължи да поискат съгласие от Growth management LTD и Hillside apex fund LTD като миноритарни акционери, преди да предприемат забранени действия.

В това няма нищо противоречащо на търговската практика, доколкото листването на компанията и нейното трансформиране в публична компания са фундаментални въпроси, които засягат всички акционери“, се казва в становището на съда.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ Първа Инвестиционна Банка АД- трета емисия(5F4B)

ТБ Първа Инвестиционна Банка АД- втора емисия(5F4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още