IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 февруари

07:52 | 20.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 20 февруари
Българските торенти се спасяват по единично
в. Дневник
 
Собствениците на най-големите торент сървъри в България са започнали да преструктурират бизнеса си в различни посоки заради натиска от страна на държавата, показа проверка на "Дневник". От четирите най-популярни посредници при обмена на съдържание по тази технология засега само data.bg обяви, че спира торентите. Аrena.bg премести сървърите си в чужбина, а bol.bg смята да изнесе хостинг услугите си в отделно дружество. "Линкос" преименува доста по-рано сайта си с торенти на zamunda.net.
 
Макар компаниите официално да отричат, ходовете им най-вероятно са в отговор на действията на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). В края на миналата година антимафиотите са връчили предупредителни протоколи на собствениците на големите сървъри, че ако продължават да поддържат торент тракери, ще бъдат обвинени в "помагачество" при нарушаване на авторски права.
 
Най-опасните сгради в София са в центъра
в. Дневник
 
От проверени 3200 сгради в София опасни се оказаха 434, обяви в понеделник шефът на дирекция "Контрол на строителството" в общината Влади Калинов. Проверките за опасни постройки започнаха през септември миналата година, след като стара къща се срути на ул. "Алабин" и уби две жени.
 
Повечето сгради, които са опасни за минувачите и обитателите им, са в идеалния център, но има и в крайните квартали. Със заповед за събаряне са 170, а 50 вече са съборени. Останалите са със заповед за укрепване. Сред къщите, които трябва да бъдат укрепени, са шест сгради - паметници на културата, в центъра. За тях общината би могла да помогне срещу ипотека на имота.
 
Авиацията се измъква от “черния” списък
в. Стандарт
 
Българските авиокомпании пак се изплъзнаха от "черния" списък на Европа. Това съобщи Микеле Черконе, говорител на зам.-председателя на Еврокомисията и отговорник за транспорта Жак Баро, пред БТА. Според Черконе евроинспекторите, които бяха на проверка у нас, дори да са засекли нередности в някоя авиокомпания, не могат да я вкарат в забранителния списък, защото нямат време.
 
До края на месеца проверяващите трябва да представят резултатите от одита. Сериозната част на доклада ще бъде готовността на държавните органи за контрол на авиацията, заради които България получи предпазна клауза, заяви Черконе.
 
Пенсиите са обречени на мижав растеж идните 50 г.
в. Сега
 
Пенсионната система има нужда от спешна реформа, тъй като съществуващите мерки за осигуряване на финансовата й стабилност са изчерпани. В момента пенсията представлява 44.4% от дохода, върху който работещият се е осигурявал. Без радикална промяна при настоящите постъпления и размер на вноската този процент ще нарасне с 1% чак през 2050 г., сочи справка на НОИ.
 
Големите командировъчни се натоварват с данък
в. Сега
 
Работещите на трудов договор вече ще плащат данък върху частта от командировъчните, която надвишава двойния им нормативно определен размер. Условието е работодателят да е поел цялата сума за своя сметка. Това предвиждат промени в законите, за които съобщи в. "24 часа" вчера. Досега налогът върху твърде големите командировъчни се плащаше от фирмата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още