IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България остава в черния списък на интелектуалното пиратство

Годишната загуба от разпространението на нелицензирана музика в България е $7 млн., а от нелицензиран софтуер – $24 млн.

14:54 | 18.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
България остава в черния списък на интелектуалното пиратство
Международният алианс за интелектуална собственост IIPA препоръча оставането на България в Списък 301 на страните, които не защитават интелектуалната собственост, става ясно от годишния доклад на IIPI.
 
Списък 301 се изготвя ежегодно от американските официални власти в сътрудничество с Международния алианс за интелектуална собственост. В него са посочени 60 държави и територии, в които американският бизнес търпи значителни загуби поради незачитането на интелектуалната собственост. Присъствието в този списък може да доведе и до налагане на икономически санкции на дадена държава от страна на САЩ.
 
IIPA препоръчва оставането на България в списъка за наблюдение. Най-сериозното ниво в Списък 301 е листът за специално наблюдение, който се оглавява от Русия и Китай.
 
В световен мащаб загубите на американската индустрия от незачитането на авторските и сродните им права се изчисляват на близо 35 млрд. долара. Тук не са включени загубите от интернет пиратството, за които няма категорични данни.
 
Според доклада на IIPA годишната загуба от разпространението на нелицензирана музика в България е 7 млн. долара, а от нелицензиран софтуер – 24 млн. долара. В същото време делът на нелицензираната музика е 75%, а на софтуера – 69%.

По данни на IIPA в България има над 200 LAN-мрежи (local area networks), които предоставят достъп до пиратско съдържание, както и над 3000 интернет кафета, които са и центрове за разпространение на нелицензирани музика, филми и софтуер.
 
Нелегалните дискове все още са лесно достъпни в големите градове и в курортите, а една от основните причини за ширещото се пиратиране на интелектуални продукти е свързана с работата на следствието и съда, които все още не третират нарушението на интелектуалната собственост като сериозно престъпление. Едва наскоро главният прокурор изрази воля за подобряване на това положение, признава IIPA. Повишава се активността на Министерството на културата в подкрепа на носителите на права в борбата им срещу пиратството, се казва още в доклада. Като положителна стъпка се отчита и реформата в МВР.
 
Международният алианс препоръчва на страната ни редица мерки за подобряване защитата на интелектуалната собственост. Сред тях са по-усилените действия срещу интернет-пиратството. Някои от останалите препоръки са за увеличаване на средствата за сектора на “Компютърни престъпления” , забрана на уличната продажба на интелектуални продукти и предмети на изкуството и др.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още