IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 февруари

Откриха въглища край Балчик

10:24 | 17.02.07 г.
Преглед на печата за 17 февруари
Откриха въглища край Балчик
 
в. Стандарт
 
Откриха залежи на коксови въглища край балчишкото село Гурково, съобщи кметът Тодор Иванов. Сондажите са извършени от софийската фирма "Енергоресурс БГ", която проучва района за нефт и газ. Коксовите въглища са на дълбочина 2 хил. метра. Предполага се, че находището е най-голямото у нас. Фирмата е концесионер на 35 декара земя край Гурково за срок от 7 г. До месец започват проучвания на 3 хил. метра дълбочина.
 
Туризмът оскъпил живота по морето
 
в. Новинар
 
Животът в София, Варна и Бургас е по-скъп от този в Пловдив заради големите инвестиции в тях, най-вече по линия на туризма. Това каза вчера пред агенция Фокус анализаторът от "Индъстри Уотч" Георги Стоев. През миналата седмица беше публикуван анализ за "цената на живота", според който с един лев в Пловдив се купуват около 20% повече стоки, отколкото в столицата, Варна и Бургас. Според Стоев в столицата и морските градове производството е много по-голямо. Тенденциите обаче показват, че все повече индустриални инвестиции ще се насочват към Пловдив. Причината е, че там се дават все повече разрешителни за строеж и много компании ще предпочитат да направят вложенията си там.
 
Данъчните в Русе пак щурмуват магазини за неплатени данъци
 
в. Сега
 
Данъчни служители, придружени от униформени полицаи, отново ще тръгнат на лов за неплатени данъци в Русе. Това съобщи вчера шефът на НАП в дунавския град Любомир Димитров. В края на миналата година при подобна хайка из магазини в Русе бяха събрани 70% от сумите, които търговците дължат на бюджета. Чиновниците от НАП директно бъркаха в каси и сейфове и изземаха оборотите в посетените обекти.
Заради успеха на предната кампания сега ще има втора вълна от проверки и конфискации в Русе. Бирниците вече са набелязали нови петнадесет обекта. Просрочените данъци в региона надминаха 105 млн. лева миналата година. На 54-ма некоректни бизнесмени са отнети задграничните паспорти. Други 13 са предадени на прокуратурата за данъчни измами.
 
МВР търси още един от аферата "САПАРД"
 
в. Новинар
 
Властите издирват още един заподозрян за аферата с пари от САПАРД, съобщи прокурорът Бойко Найденов вчера. Издирваният мъж се казва Радмил Петров. По всяка вероятност, след като научил за началото на арестите, Петров се е скрил и все още е в неизвестност.
 
Във връзка с източването на над 7 млн. лв от проекти бяха обвинени седем българи. Ден след акцията на полицията и прокуратурата бяха арестувани четирима. Това са Людмил Стойков, който е един от собствениците на хотелски комплекс "Дюни" и "Стомана индъстри", Марио Николов, както и две жени.
 
Гагаузов се оплете в обясненията за “Тракия”
 
в. Стандарт
 
Държавата ще погасява кредитните задължения на концесионера, ако той фалира. Това за пореден път обясни строителният министър Асен Гагаузов пред БНР вчера. Въпреки че само ден по-рано той обяви, че българо-португалският консорциум "Магистрала Тракия" АД е приел ултиматума на кабинета. Едно от условията в него бе от договора за концесия да отпаднат всички държавни гаранции към чуждите фирми. Открит остава въпросът от какво са породени противоречията в изказванията на строителния министър. И как точно дружество с капитал от 1,150 млн. лв., ще може да гарантира около 2000 пъти по-големите банкови заеми, нужни за изграждане на пътя от София до Бургас.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още