IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медийни системи АД ще разпределя дивидент от 0,20 лв. на акция

Решението за разпределение на финансовия резултат за 2006 година ще бъде гласувано на Общо събрание на 13 април

12:21 | 16.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Медийни системи АД ще разпределя дивидент от 0,20 лв. на акция
Медийни системи АД свиква Общо събрание на акционерите на 13 април тази година, на което ще бъде гласуван дивидент от 0,20 лв. на акция, съобщи Българска фондова борса – София.

От нетната печалба за миналата година, която възлиза на 437 хил. лв., се предвижда 43 700 лв. (10%) до бъдат заделени в резервния фонд на компанията, а останалите 393 300 лв. да бъдат разпределени като дивидент на акционерите.

На събранието ще бъдат представени докладът на Управителните органи на дружеството и одитираният финансов отчет за миналата година, които бяха публикувани на сайта на БФБ – София днес.

При липса на кворум събранието ще се проведе на 30 април при същия дневен ред. Последната дата за сключване на сделки с право на глас е 28 март тази година.

Данните от представения днес одитиран финансов отчет не се различават от предварителните данни, които бяха публикувани в края на миналия месец. Нетните приходи от продажби нарастват с 32,8% на годишна база до 10,48 млн. лв., а печалбата се увеличава с 62,2% до 437 хил. лв. Общата сума на активите на дружеството към края на миналата година достига 8,3 млн. лв.

Според актуализирания проспект на компанията, представен от БФБ – София, основен дял в приходите от продажби продължават да заемат DVD дисковете. През 2006 година са произведени общо 17 199 420 броя, което представлява пазарен дял от близо 90% за България.

През последните две години Медийни системи утвърждава пазарните си позиции в държавите на Балканския полуостров, както и в други европейски държави. През 2006 година около 71% от продукцията на дружеството е реализирана на вътрешния пазар, а 29% е делът на износа.

Основните клиенти на дружеството могат да бъдат разделени на три основни групи – печатни медии, които прилагат дискове като притурка към изданията си, видео дистрибутори, които разпространяват видео продукции в магазинната мрежа, и видеотеките и рекламни къщи, които изготвят презентации на клиентите си, се посочва още в проспекта. Последната категория става все по-значима, тъй като презентационните филми стават все по-популярно средство за реклама, особено в областта на туризма и автомобилостроенето.

Новите разработки по усъвършенстване на технологията за производство на оптични носители са в посока на повишаване на плътността на записа, се казва още в проспекта на старозагорското предприятие. В момента приключват разработките на дисковете от типа HD (high definition) и Blue ray, където капацитетът на произведените по тази технология дискове се увеличава няколкократно. Тази технология обаче ще получи реално разпространение на пазарите, на които оперира Медийни системи АД, не по-рано от 5-6 години, считат от дружеството.

Според прогнозните данни на компанията, нетните приходи от продажби през 2007 и 2008 година ще нараснат съответно с 14% и 29%. Месечният капацитет на производството на DVD дискове се очаква да достигне 3,75 млн. броя през 2007 и 5,73 млн. броя през 2008 година. Предвидените инвестиции за закупуване на ново оборудване през следващите две години възлизат на около 6,3 млн. лв.

От началото на днешната борсова сесия до момента книжата на Медийни системи АД бележат спад от 2,89% до средна цена от 6,41 лв. при изтъргувани 706 лота.

Свързани компании:

Медийни Системи АД(5MS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още