IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

През последната година ФЕЕИ АДСИЦ секюритизира 5 млн. лв. вземания

96% от общата стойност на закупените вземания са от сключени ЕСКО договори, останалите 4% са вземания от инвестиции в енергийна ефективност в индустрията

13:43 | 15.02.07 г.
През последната година ФЕЕИ АДСИЦ секюритизира 5 млн. лв. вземания

За периода от създаването си през февруари 2006 г. до края на януари 2007 г. Фонд за енергетика и енергийни икономии (ФЕЕИ АДСИЦ) е откупило вземания на стойност 5 088 098 лв., като цената на придобиване е 3 671 595 лв., съобщиха от дружеството.

96% от общата стойност на закупените вземания са от сключени ЕСКО договори, останалите 4% са вземания от инвестиции в енергийна ефективност в индустрията. Продължителността на вземанията се разпределят както следва: до 3 години – 8%; до 5 години – 31%; до 7 години – 61%.

За споменатия период дружеството отчита нетна печалба в размер на 130 хил. лв.

Дружеството планира повторно увеличение на капитала през втората половина на 2007 г., във връзка с което предстои подбор на финансов посредник за реализирането му.

ФЕЕИ АДСИЦ е учредено като дружество със специална инвестиционна цел за секюритизация на вземания на 21 февруари 2006 г. Основни акционери в дружеството са „Енемона” АД – 69% и „Екоинвест холдинг” – 23%, „Енергомонтаж АЕК-Козлодуй”- 8%.

ФЕЕИ АДСИЦ секюритизира приоритетно вземания, възникнали по повод предоставянето на енергоефективни услуги или дейности по смисъла на Закона за енергийна ефективност, вземания от публично-частни партньорства и вземания, възникнали в сферата на енергетиката и индустрията.

През октомври 2006 г. дружеството извърши първоначално увеличение на капитала си до 650 хил. лева чрез публично предлагане на 150 хил. нови акции на регулиран пазар. ФЕЕИ АДСИЦ е вписано в регистъра за публични дружества и други емитенти на ценни книжа от Комисия по финансов надзор, а от 17 октомври 2006 г. акциите на дружеството се търгуват на Българска фондова борса – София АД.

През ноември 2006 г. ФЕЕИ АДСИЦ реализира облигационен заем в размер на 3 млн. евро. Целта на емисията е осъществяване на вземания, които произтичат от договори, сключени по повод предоставянето на енергоефективни услуги и дейности по смисъла на Закона за енергийна ефективност („ЕСКО договори”), както и договори за реализация на енергоспестяващи дейности в общински и държавни обекти, вземания по договори за доставка на ютилити услуги или договори за управление на сграден фонд в общински и държавни обекти.

Днес бяха изтъргувани 400 акции на дружеството при средна цена от 3 лв., което понижи пазарната му капитализация с 5,36%. Търсене има при цена 2,6 лв., а предлагане – при цена 3 лв.

Свързани компании:

Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ(FEEI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още