IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 февруари

07:42 | 15.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 февруари
Цигарените фабрики ще се продават половин година
в. Сега
 
Въпреки решението на надзора на "Булгартабак Холдинг" от по-миналата седмица за ускорена продажба на тютюневите фабрики процедурите ще се забавят поне с няколко месеца до половин година. Това предположи вчера шефката на надзора на холдинга Корнелия Нинова.
 
За да тръгнат изобщо процедурите, икономическото министерство тепърва трябва да иска промяна на приватизационния закон, с която дружеството трябва да се извади от списъка на предприятията, за чието раздържавяване НС трябва да гласува стратегия. Според сегашната, приета още през 2003 г., най-атрактивните дружества от холдинга трябваше да се продадат на стратегически инвеститори. Сегашният замисъл е те да се пуснат на борсата, но консултантът тепърва трябва да определи каква да е първоначалната им цена.
 
Без изборен туризъм на евровота, реши парламентът
в. Дневник
 
Право да избират евродепутати ще имат българските граждани, навършили 18 години, които са живели постоянно в страната най-малко през последните три месеца. Това решиха депутатите при обсъждането на второ четене на текстове от закона за избиране на представители на България в Европейския парламент. След прегласуване текста подкрепиха 111 депутати, 55 бяха против, 40 се въздържаха. По този начин депутатите в крайна сметка приеха проектозакона, предложен от НДСВ още в миналото Народно събрание.
 
Депутатите от ДПС напуснаха пленарна зала при обсъждането на второ четене на текстове от законопроекта за избор на евродепутати. Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан посочи, че текстът е дискриминационен както "спрямо хилядите български младежи, студенти в университети по цял свят, които разнасят славата на своята родина", така и "спрямо българите в съседна на страната ни държава", огромна част от които не са напуснали доброволно България, но са добри данъкоплатци.
 
Орешарски попари надеждите на лекарите за повече пари
в. Дневник
 
Финансовият министър Пламен Орешарски попари надеждите на лекарите за повече пари за здравеопазването през тази година. По време на конференцията "Кризата в здравеопазването и човешките ресурси", организирана от Българския лекарски съюз (БЛС), той заяви, че публичните средства в сектора са се увеличили през последните две години с 500 млн. лв., но системата е нереформирана и неефективна.
 
Договорът за "Тракия" пред подпис
в. Сега
 
За днес е насрочено подписване на концесионния договор за магистрала "Тракия". Според източници, близки до премиера Сергей Станишев, се планира контрактът да бъде парафиран в Министерския съвет след заседанието на кабинета. Евентуално отлагане може да има само ако се появи нужда от допълнителни редакционни поправки.
 
Двата петролопровода с отделни терминали в Бургас
в. Новинар
 
Две отделни товарни платформи към терминала на пристанище Бургас ще захранват с нефт петролопроводите Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора. Така ще бъдат уважени интересите на Русия, която участва в първия проект, и на САЩ, инициатори за втората тръба, стана ясно от изказване на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още