IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира търговията с Еврохолд, предстои аукцион за още 5% от капитала

Днес мажоритарят на дружеството продаде 6% от капитала. Предстои увеличение, преди него free-float-ът ще достигне 15%

16:10 | 14.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
От ляво на дясно: Симеон Петков, Асен Христов, Кирил Бошов. Снимка: Investor.bg
От ляво на дясно: Симеон Петков, Асен Христов, Кирил Бошов. Снимка: Investor.bg

Днес бе първият ден за търговия с акциите на Еврохолд България АД. По време на сесията бяха изтъргувани общо 3 357 591 лота на средна цена от 2,79 лв. за брой. Основният обем от 3 млн. акции бе продаден от мажоритарния собственик Българска холдингова корпорация АД с цел увеличение на свободно търгувания дял от капитала (free-float) на компанията. Пазарната капитализация на холдинга достигна близо 140 млн. лв.

Дейността на Еврохолд България е съсредоточена в четири основни сектора – финансовият, продажбите на автомобили, недвижимите имоти и производството. Основната цел, която си поставяме в краткосрочен план, е достигане на 10% пазарен дял в секторите общо застраховане, допълнително здравно осигуряване, продажба и лизинг на автомобили. Постигането й ще се осъществи както чрез растеж на дъщерните дружества на холдинга, така и чрез придобиването на нови такива, основно във финансовия сектор и сферата на продажбите на автомобили. Еврохолд България има значителен опит в придобиването на компании, който ще бъде използван“, заяви председателят на Управителния съвет на компанията Кирил Бошов.

Оценяваме първия ден за търговия с акциите на Еврохолд България като успешен. Целяхме бързо да бъде осигурен достатъчен free-float, чрез който да се установи плътен пазар по позицията преди предстоящото увеличение на капитала чрез издаване на нови акции, което очакваме да се осъществи до края на първото шестмесечие на тази година. Общият обем на свободно търгуваните акции преди увеличението трябва да достигне 15% от капитала. Днес мажоритарният собственик продаде 6% от капитала, други 4% са собственост на старите акционери на бившия Еврохолд АД от масовата приватизация, а след една седмица ще се проведе смесен закрит аукцион на БФБ – София, на който ще бъдат предложени още около 5%“, заяви Симеон Петков, изпълнителен директор на ИП Еврофинанс, което е част от групата на холдинга.

Считаме, че аукционът е най-добрият начин да бъде постигната справедлива цена както за мажоритарният собственик, така и за евентуалните купувачи. Минималната цена на аукциона ще бъде 2,65 лв. за ценна книга. След приключване на увеличението на капитала, планираме свободно търгуваният обем да достигне 30 на сто.“, добави Петков.

По думите на Кирил Бошов предварителните данни показват, че консолидираните приходи на Еврохолд България за миналата година достигнат 181,4 млн. лв., от които 169 млн. лв. приходи от продажби и 12,3 млн. лв. финансови приходи. Консолидираната печалбата е в размер на 9,1 млн. лв., като то тях 7,6 млн. лв. са на групата, а 1,46 млн. лв. - на малцинственото участие.

Сред компаниите в портфейла на Еврохолд България, опериращи във финансовия сектор, са застрахователната компания Евроинс, инвестиционният посредник Еврофинанс, лизинговата компания Евролийз Ауто ЕООД, както и здравноосигурителният фонд Св. Николай Чудотворец. Дружествата от сферата на финансовите услуги осигуряват около 60% от приходите на холдинга.

Продажбите на автомобили са най-динамично развиващият се сектор в портфейла на Еврохолд България, обявиха още от ръководството на компанията. Собственост на дружеството са Нисан София ЕООД, официален представител на Nissan за България и най-големият дилър на автомобили Nissan, Renault и Dacia. Също така холдингът е собственик на Скандинавия Моторс ЕАД, който е официален дистрибутор на марката Saab за България.

На 9 февруари Еврохолд България получи разрешение от Budget Rent a Car да закупи 100% от Axon Rent a Car – България. Целта на придобиването е увеличение на пазарния дял в сегмента на оперативния лизинг.

Джи Пи Ес Контрол е една от първите фирми в България, опериращи в областта на GPS приложенията за контрол, охрана и логистика на автомобилния парк. Според председателя на Надзорния съвет на Еврохолд България Асен Христов, това е една от най-перспективните компании в портфейла на холдинга. Към момента тя има около 3 000 клиенти, като според Христов е възможно оборотът й през 2007 година да нарасне до 3-4 млн. лв. спрямо 500 хил. лв. за миналата година.

Дружествата от сектора на недвижимите имоти, собственост на Еврохолд България, са създадени основно, за да осигуряват необходимата инфраструктура за продажбите на автомобили. Такива са Еврохолд имоти, която притежава и управлява изложбените центрове на марките Renault, Nissan и Dacia, и Еврохотелс, собственик на тризвездния хотел Ела в курорта Боровец.

Четвъртият сектор от портфейла на дружеството е производственият, който включва Етропал АД, Формопласт АД, Евротест-контрол АД и Геоенергопроект АД. Етропал е лидер на пазара на медицински изделия за еднократна употреба в Югоизточна Европа, особено в областта на хемодиализата.

Еврохолд България АД бе създадено през декември миналата година, в резултат на сливане между Еврохолд АД и Старком холдинг АД.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още