IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещи банки искат да издават финансови инструменти, базирани на SOFIX

В борсата е постъпило и положително становище за промените в базата и методологията на SOFIX от страна на ABN Amro

15:28 | 13.02.07 г.
Водещи банки искат да издават финансови инструменти, базирани на SOFIX
В БФБ-София са постъпили запитвания от водещи инвестиционни банки за издаване на финансови инструменти, базирани на индекса SOFIX, и за сключване на лицензионни споразумения, съобщиха от БФБ, без да уточняват за кои финансови институции става дума.

В същото време в борсата е постъпило и положително становище за промените в базата и методологията на SOFIX от страна на инвестиционната банка ABN Amro, която издаде сертификати, базирани върху индекса.

Същото мнение споделят и едни от водещите банки и инвестиционни посредници, които обслужват активно чужди инвеститори – Райфайзенбанк, ПФБК, Елана, Булброкърс.

„Това недвусмислено потвърждава позитивното отношение на чуждестранната инвестиционна общност към направените промени в индекса, насочени към по-обективното и адекватно отражение на динамиката на капиталовия ни пазар“, коментират от БФБ-София.

От 26 февруари структурата на SOFIX ще напуснат компаниите Благоевград-БТ, Булгартабак-холдинг, Златни пясъци и Кораборемонтен завод Одесос, а на тяхно място от същата дата ще бъдат добавени ТБ Българо-Американска Кредитна Банка, Топливо, Индустриален Холдинг България, Българска телекомуникационна компания и Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ. Монбат ще се присъедини на 2 април.

Днес SOFIX отбеляза спад от 1,33% до 1322,24 пункта, а широкият BG40 се понижи с 0,66 на сто до 243,59 пункта.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още