IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Немската Hamberger Industriewerke подготвя нови инвестиции за Севлиево

Направените досега инвестиции от компанията у нас са в размер на 20 млн. евро

12:02 | 13.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

През изминалия месец севлиевското предприятие „Хамбергер-България” закупи 16 дка земя от частен собственик за ново строителство. Теренът, който се намира близо до дружеството, е за трето производствено разширение, съобщи изпълнителният директор инж. Николай Петров.

За трите години, откакто е на българския пазар, собственикът на немската Hamberger Industriewerke Петер Хамбергер ще изгради трети допълнителен цех. За този период направените инвестиции в машини, сгради и нови съоръжения са в размер на 20 млн. евро. На 26 февруари от Германия ще бъдат доставени още нови машини с роботизирано управление.

На този етап третото разширение е в проект, който предстои да бъде обсъден с Хамбергер, но предложението за новите инвестиции е негово. Фактът, че за това кратко време се обмисля ново разширение на предприятието, което не се управлява пряко от него, е показателен, че Севлиево и България са желано място за инвестиции, посочи инж. Петров.

Заводът в града е единственият бизнес на Хамбергер извън Германия, допълни той.

Понеже техническият проект още не е готов, на този етап не може да се уточни стойността на новото вложение, но третият цех ще бъде с площта на втория – 16 дка. Повече яснота по въпроса ще има през април. Плановете са първата копка да се състои през месец май, а откриването му - в края на тази година.

Новото разширение означава още около 50-60 работни места. След няколко седмици човешкият ресурс там ще наброява 190 души. Сега заетите са 150 човека, но назначения се правят и в момента.

Собственикът на Hamberger Industriewerke Петер Хамбергер е пето поколение наследник на семейната компания. „Хамбергер-България” е под номер 20 в бизнеса му. Германското дружество е основано през 1867 г. Корпорацията развива дейност в няколко направления – дървообработване, производство на подови настилки – ламинат, естествен паркет, настилка за спортни зали.

Другото направление, влизащо в обсега на Hamberger Industriewerke, е санитарията. Компанията е един от партньорите на „Американ Стандарт”. В предприятието в Германия също произвеждат пластмасови седалки за тоалетни чинии.

Предстоящата продажба на бизнеса с бани и кухни на американската компания не притеснява ръководството на „Хамбергер-България”. Според Петров е обичайно в световен мащаб големите фирми да се препродават. Като пример той посочва Schenker, Германия, която през последните две години е продадена 3 пъти, без това да се отрази на дейността й. Според Петров нито един инвеститор, закупил контролен пакет акции, няма да направи промени в заводи, които носят печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още