IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата – Булгартабак Холдинг

Безспорно водеща борсова новина през седмицата бе Решението на Надзорния съвет на холдинга за откриване на процедури за продажба на дъщерните му дружества

11:30 | 10.02.07 г.
Акция на седмицата – Булгартабак Холдинг
Булгартабак Холдинг бе избран от екипа на Investor.bg за победител в седмичната ни рубрика “Акция на седмицата”. Безспорно водеща борсова новина през седмицата беше Решението на Надзорния съвет на холдинга за откриване на процедури за продажба на дъщерните му дружества - София БТ, Благоевград БТ, Пловдив БТ, Слънце - Стара Загора БТ и Плевен БТ.
 
“Най-накрая правителството е на път да вземе единственото правилно решение, касаещо съдбата на цигарената индустрия в България. Причините за близо четири годишното забавяне са известни на всички – прекалено много политика и популизъм в опит да се “спаси” българското производство. За съжаление, точно това се оказа пагубно за индустрията и днес бъдещето на тютюневите фабрики изглежда по-неясно от всякога”, коментира за Investor.bg Гено Тонев – Инвестиционен консултант на УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД*.
 
“Фабриките в Благоевград, Пловдив, Стара Загора и София преди години бяха апетитна хапка за днешните им конкуренти, но сега едва ли ще предизвикат и наполовина същия интерес. Това обаче няма да попречи на Булгартабак холдинг да вземе каквото може от тяхната продажба, без да се съобразява с политическите емоции на една или друга партия. В крайна сметка става дума за чисто икономическа необходимост холдингът да се освободи от всичките си активи и спокойно “да се пенсионира”. Това, вероятно, ще акумулира не малка сума в банковите му сметки, което от своя страна ще зарадва всички акционери. Дано успеят да ги разделят справедливо помежду си”, заяви още той.
 
Към 31 декември 2006 г. неконсолидираният нетен паричен поток на Булгартабак Холдинг възлиза на 60,165 млн. лв., главно поради продажбата през октомври на мажоритарния пакет акции на Юрий Гагарин БТ и постъпления от дивиденти от дъщерните на холдинга дружества.
 
Към същата дата тютюневият холдинг отчете нетна неконсолидирана печалба в размер на 37,46 млн. лв.
 
Вчера БФБ-София съобщи, че считано от 26 февруари, Булгартабак Холдинг ще бъде изваден от структурата на индекса SOFIX поради “неотговаряне на критериите към дружествата, включени при неговото изчисляване”.
 
Миналия месец стана ясно, че от 20 февруари Булгартабак холдинг ще понижи цените на 21 вида цигари средно с 10-15%, което ще засегне 50% от продажбите. По думите на изпълнителния директор на дружеството Христо Лачев решението за понижаване на цените е взето с цел да се увеличи пазарния дял на компанията у нас, както и да се изкара на светло търговията в сивия сектор.
 
Новината за намерението на Надзорния съвет на холдинга за продажбата на дъщерните дружества се отрази положително на цената на акциите му – от понеделник до четвъртък те поскъпнаха с 2,05 лв. или в относителна стойност - с 5,82% до ниво от 37,3 лв. средно-претеглена цена като в петък те се върнаха на равнището от 36 лв.
От началото на седмицата общо 2 828 акции на Булгартабак Холдинг смениха своя собственик.
 
Портфейлни характеристики* на Булгартабак Холдинг:
 
 

Седмични данни

Месечни данни

Средна доходност

0.52%

2.18%

Стандартно отклонение (базирано на цялата извадка - population)

3.19%

3.58%

*данни за една година назад

*Цитираното мнение е с аналитичен характер и не представлява предложение за покупка или продажба на акции

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още