IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Президентът на ЕБВР апелира за инвестиции в България

Станишев представи развитието на икономиката ни пред около 200 представители на Лондонското сити, речта му обаче бе приета резервирано

18:35 | 09.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Сергей Станишев и Жан Люмиер. Снимка: Investor.bg
Сергей Станишев и Жан Люмиер. Снимка: Investor.bg

България и занапред ще има основна роля на енергийния пазар в региона, заяви президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Жан Люмиер по време на инвестиционния семинар „България след присъединяването“, който бе проведен днес в Лондон, предаде специален пратеник на Investor.bg.

Тези думи Люмиер изрече малко, след като откри семинара, а преди това изчака появата на българския премиер Сергей Станишев на централния вход на банката, където бе проведено събитието. Станишев пристигна на форума веднага след срещата си с британския си колега Тони Блеър. Речта си Жан Люмиер изнесе пред зала с около 200 представители на Лондонското сити.

Според президента на ЕБВР България е много добро място за инвестиции. Люмиер дори отправи директен апел за вложения в страната ни и заяви, че проектите тук трябва да се разглеждат като проекти в Европейския съюз. Той дори нарече шеговито България „по-доброто място за инвестиции“ и добави: „Първите печелят“.

Одобрението на българското еврочленство е много силно – над 72% от българите подкрепят влизането ни в Общността, коментира, от своя страна, Сергей Станишев. „Осъзнаваме, че най-голямата грешка, която можем да направим, е да спрем реформите“, подчерта премиерът, като допълни, че проевропейските настроения без съмнение доминират в политическата картина у нас.

Тройната коалиция работи много добре и е стабилна въпреки първоначалния скептицизъм, с който бе посрещнато формирането й, заяви Станишев в Лондон, докато по същото време в София се искаха оставки на управляващи заради поредното сътресение в държавата – убийство на таксиметров шофьор, което изкара на улицата стотици протестиращи таксиджии.

Ние трябва да поддържаме стабилността и да правим реформи“, каза премиерът пред британската аудитория, но като цяло инвестиционните банкери в залата посрещнаха резервирано речта му, предаде пратеникът на Investor.bg.

„Учим се и от опита на другите страни в ЕС, които правят много инвестиции, но и които също трябва да разрешават много проблеми“, допълни Станишев. „Според последните данни България има 6,5% ръст на БВП за 2007 г. и този ръст ще продължи“.

В България корпоративният данък вече е на най-ниско ниво в ЕС – 10%, и се надявам, че това ще привлече много компании за инвестиции у нас. В същото време разбираме, че трябва да бъдат направени още много реформи, най-вече в съдебната система“, каза още Станишев.

По думите му сред най-перспективните са инвестициите в IT-сектора, като заяви, че вече множество компании са направили вложения в този отрасъл, но все пак добави, че „не може да очакваме чудеса“. Според него подходящи за инвестиции са още производствените компании, инфраструктурата и енергетиката.

Премиерът засегна въпросът и за спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, като обясни как това се е отразило на региона. За пример бе посочена Албания, която в момента претърпява най-голямата си криза за електроенергия в историята си, като в страната е въведен режим на тока.  

Що се отнася до проблемите около концесията на магистрала „Тракия“, според Станишев е нормално да има сътресения около формирането на подобни партньорства, като намекна за такива и в други страни.

На въпрос дали се очаква раздържавяване в здравия сектор у нас Станишев отговори, че този сектор не е много пазарно ориентиран, „но ние много работим за развитието на здравеопазването. Практически секторът е приватизиран, но не и инфраструктурата и няма проблем тя да бъде продадена“. Това по думите му ще се случи в близко бъдеще.

На въпрос за бъдещето на Българска фондова борса-София, Станишев не даде никакъв отговор. Това разочарова част от присъстващите, които след това обсъждаха липсата на коментар по темата.

Според Станишев България ще положи всички усилия, за да покрие Маастрихтските критерии и да влезе в еврозоната, като заяви, че вече отговаряме на пет от шестте изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още