IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската „Система“ иска БТК?

Според руското издание „РБК Дейли“ компанията има интерес към пазарите в България и Полша, въпреки че от „Система“ отричат да водят преговори

11:14 | 09.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Руската „Система“ иска БТК?

Руската компания АФК „Система“, контролирана от милиардера Владимир Евтушенков, няма нищо против да излезе на българския и полския пазар, се казва в статия на руското издание „РБК Дейли“.

По информация на два полски вестника „Система“ проявява интерес към оператора за стационарна телефония Netia и мобилния оператор Р4, а в България – към БТК, който е собственик, както на мобилни, така и на стационарни активи. И макар че от „Система“ отричат да са правили каквито и да е преговори с тези компании, експерти смятат, че корпорацията на практика сериозно е проучвала възможността за излизане на пазара в Източна Европа, но е закъсняла с покупките.

Според полското издание „Parkiet“ проявява интерес и към алтернативния оператор за фиксирана връзка Netia, чийто контролен пакет се притежава от исландския инвестиционен фонд „Новатор”. Netia е публична компания и акциите й търгуват на Варшавската фондова борса.

Вестникът твърди, че „Система“ обсъжда и закупуването на мобилния оператор Р4, който може да бъде придобит дъщерната й компания МТС. Р4 е съвместна компания на Netia (собственик на 30% от акциите и Новатор (с дял от 70%). Операторът наскоро получи и лиценз за мобилни комуникации в стандарта UMTS и планира да започне да предоставя подобни услуги в края на първото тримесечие на тази година. Освен на телекомуникационна мрежа Netia е собственик и на три мрежи за продажба на мобилни телефони: Germanos, Telecommunication Center Mobile и Mobile Phone Telecom.

По данни на вестник “Parkiet” в преговорите с Netia участва Гжегож Еш, който наскоро напусна поста вицепрезидент по маркетинга на МТС и в момента се смята за съветник на президента на МТС Леонид Маламед. Самият той обаче е бил учуден от тази информация. „Аз съм член на борда на МТС, но не участвам в преговорите, нямам такива пълномощия“, пояснява пред „РБК Дейли” Гжегож Еш. „В МТС съществува отделно подразделение, което се занимава с подобни преговори и обсъждането на всички сделки се прави от борда на директорите”, допълва той. Говорителят на МТС Ирина Осадчая е уточнила, че „никакви преговори в Полша не се водят”.

Малко по-рано изглежда на „Система” е бил предложен друг актив на фонда „Новатор“ – БТК. През януари стана ясно, че фондът обмисля варианти за продажба на опцията за придобиване на 65% от капитала на компанията. Според информация на „Труд“ от пакета в различна степен се интересуват 20 финансови и стратегически инвеститори, но както се твърди максималната цена е била предложена от АФК “Система”.

Но в „Система” и „Система Телеком”, управляваща телекомуникационните активи на АФК, твърдят, че не водят никакви преговори нито в Полша, нито в България. „Ние постоянно следим ситуацията на телекомуникационните пазари в чужбина, включително и в страните от Източна Европа. Но не виждаме никакви привлекателни активи в тези страни и възможността за покупка на оператори в България и Полша в момента не се обсъжда”, заявява за „РБК Дейли” директорът за връзки с обществеността на ЗАО “Система Телеком” Ана Бойко.

От БТК днес отказаха коментар по темата.

Според руското издание експертите са на мнение, че вече е късно да се купуват активи в тези страни. „В Източна Европа има много интересни компании, но всички те вече са разделени между големите международни оператори, като Водафон, Orange и Дойче Телеком”, смята Антон Погребински, партньор в аналитичната компания AC&M-Consulting.

По данни на iKS-Consulting около 31% от населението в България използва стационарни телефони, а мобилни – 90%. Мтел е с дял от 57% от пазара, Глобул – с 39%, а Вивател (която е собственост на БТК) има 4 на сто.

В Полша пазарът на мобилни комуникации е сходен с този в България: стационарни услуги ползват 29% от населението, а мобилни – 89%. Пазарът на мобилни комуникации е разделен между три компании: Centertel (34%), собственост на Orange, Era (34%) и Plus GSM (32%).

България е с най-нисък доход на глава от населението в Европа и по печалби от мобилни комуникации. От тази гледна точка Полша е по-привлекателен пазар, защото там доходите на глава от населението надвишават руските почти два пъти, а и полският пазар е най-големият в Източна Европа”, смята старши консултант iKS-Consulting Маргарита Зобнина.

Към момента на днешната борсова сесия акциите на БТК бележат ръст от 0,09% до 11,28 лв. за брой при обем от над 246 хил. броя.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още