IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слагат слънчеви батерии на общинските сгради в Шумен

Общината задели близо 350 000 лева за енергийно саниране на сградите

15:38 | 07.02.07 г.
Слагат слънчеви батерии на общинските сгради в Шумен

Община Шумен смята да инсталира слънчеви батерии на покривите на 60 сгради, сред които кметства, училища, детски градини, музеи и др. Според експерти така ще се спестят много пари, които сега се дават за отопление с ток.

Такива слънчеви колектори вече има по черноморските ни хотели, като се използват масово и в южни градове като Сандански например.

„Панелите работят добре почти непрекъснато, тъй като в България има 300 слънчеви дни през годината. Вакуумно-тръбен слънчев колектор без проблем може да осигурява 400-500 литра топла вода на ден“, обясни за Investor.bg Емил Метев от фирма “Sunny-del”. По думите му инвестицията в съоръжението се възвръща за две-три години.

Освен монтиране на слънчеви колектори в Шумен се предвижда и подмяна на остарелите електроинсталации и дограми. Това ще е един от най-мащабните проекти, за който кметството се надява да получи финансиране от оперативните програми на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Местният бюджет ще отдели близо 350 000 лева за изготвяне на технически проекти за енергийно саниране на сградите”, заяви директорът на дирекция “Евроинтеграция” в община Шумен Димитрина Костова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още