IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Свилоцел са постъпили 1,2 млн. лв. от продажба на въглеродни емисии

С получените средства ще стартира производство на електрическа енергия в Свилоцел

12:31 | 06.02.07 г.
В Свилоцел са постъпили 1,2 млн. лв. от продажба на въглеродни емисии
През юли 2006 г. Свилоцел ЕАД (100% собственост на Свилоза АД-Свищов) е подписало споразумение за продажба на редуцирани въглеродни емисии с Европейската банка за възстановяване и развитие за сметка на Кралство Холандия, стана ясно от съобщение на БФБ-София.

Споразумението обхваща периода 2007 - 2012 г. и предвижда изплащане на авансова сума, като изпълнителният директор на Свилоза инж. Михаил Колчев уточни за Investor.bg, че същата ще бъде изплатена на две части – през 2007 и 2008 г.

Днес в Свилоцел е получена първата част от авансовото плащане в размер на 1,2 милиона евро. „С получените средства ще стартира производство на електрическа енергия в Свилоцел“, каза още Колчев и добави, че въглеродните емисии на дружеството, които са на разположение за продажба възлизат на 600 хил. тона.

В съответствие с Протокола от Киото за редуциране на емисиите на парникови газове в Свилоза АД-Свищов е изграден и вече работи котел за изгаряне на биомаса. Това е първият успешно реализиран проект по Протокола от Киото в Източна Европа.

Съгласно чл. 6 на Протокола, Свилоза прилага инвестиционна програма за енергийна ефективност в съответствие със съвременните стандарти за енергийно потребление и екология, на обща стойност 9 милиона евро. Програмата предвижда значително намаление на енергийните разходи с до 75 евро на тон целулоза и позволява на компанията да генерира и продава въглеродни кредити.

Днес е крайната дата за търговия с правата на Свилоза, които дават право на участие в увеличението на капитала на дружеството от 6,658 млн. лв. на 39,948 млн. лв. Записването на акциите ще продължи до 2 март, като капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 25 млн. нови акции.

До момента няма сключени сделки с акциите на Свилоза, като вчерашната търговска сесия те приключиха на средно ниво от 7,12 лв. Въведени оферти за покупка има при цена от 5,8 лв., а оферти за продажба – на 7,299 лв.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още