IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгартабак ще продава основните си дружества

С решение на Надзорния съвет на холдинга са открити процедури за продажба на участията в София БТ, Благоевград БТ, Пловдив БТ, Слънце - Стара Загора БТ и Плевен БТ

17:43 | 05.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Булгартабак ще продава основните си дружества
С решение на Надзорния съвет на Булгартабак Холдинг АД са открити процедури за продажба на притежаваното от холдинга акционерно участие в София БТ, Благоевград БТ, Пловдив БТ, Слънце - Стара Загора БТ и Плевен БТ, съобщи Българска фоднова борса – София.

Със същото решение е определено, че делът на холдинга в капитала на Гоце Делчев БТ (78,27%) ще бъде продаден чрез публично предлагане на БФБ – София, а участието в Кърджали БТ (90,56%) ще се осъществи чрез публично оповестен конкурс, като единственият критерий за избор на купувач ще бъде предложената цена.

От дружеството заявиха за Investor.bg, че няма конкретни срокове или други параметри, засягащи продажбата на основните дружества от портфейла, а става въпрос само за предварително съгласие на Надзорния съвет за евентуалната им продажба в бъдеще.

През май 2006 година консорциумът адвокатско дружество "Събев и съдружници" - "Евро-финанс" АД - "Балканска консултантска компания" ООД бе определен за консултант при извършване на преструктурирането на Булгартабак холдинг АД. Тогавашните намерения на държавата бяха за запазване на двете предприятия за производство на цигари Благоевград БТ и София БТ, както и тютюнопреработвателното Плевен БТ в структрата на холдинга.

В края на миналия месец от Булгартабак обявиха, че от 20 февруари ще бъдат намалени цените на 21 вида цигари, формиращи около 50% от продажбите на тютюневия холдинг. Компанията реализира неконсолидирана печалба от 37,46 млн. лв. (5,08 лв. на акция) за миналата година в сравнение с 12,36 млн. лв. (1,68 лв. на акция) към края на 2005.

Днес акциите на Булгартабак Холдинг поевтиняха с 0,76% до 34,98 лв. при обем от 180 лота.

Свързани компании:

Слънце Стара Загора-Табак АД(SUN)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още