IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 февруари

07:54 | 05.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 февруари
Земеделието ни се оплете в евроизискванията
в. Сега
 
За спешна среща с евроексперти, на която страната ни да получи юридическо тълкуване на последните решения на Брюксел за мандрите и колбасарските ни цехове, настоява аграрното ведомство. Това съобщи министър Нихат Кабил. Оказа се, че във ведомството няма яснота дали мандрите ни ще запазят преходния период до 2010 г., в който могат да преработват и мляко, което не отговаря на нормите на ЕС за брой бактерии.
 
Гратисът е заложен в присъединителния договор на България. Продуктите от суровина, която не отговаря на евроизискванията, ще могат да се продават само у нас. Същевременно обаче с решението си от 11 декември Брюксел не допусна 468 наши фирми до пазара на ЕС и им даде гратисен период само до края на тази година, за да изгладят пропуските в хигиената.
 
Плащаме данък за компенсаторките
в. Стандарт
 
Данък върху доходите от продажба на антики и компенсаторки се плаща от началото на 2007 г. В момента тече кампанията за пускане на данъчни декларации за доходите от изминалата година. Но е добре да знаете какви налози ще трябва да плащате и върху сключваните сега сделки.Ако продадете инвестиционните си бонове или компенсаторни записи на фондовата борса, ще трябва да впишете спечелените пари в годишната данъчна декларация за доходите от 2007 г. и да платите данък върху тях. Тази декларация ще се подава до 30 април 2008 г. Както и досега налози не се плащат за доходите от търговия на Българска фондова борса с акции и дялове от взаимни фондове. Нов момент в закона е, че данъци вече се плащат и върху доходи от търговия с чужда валута.
 
Почти 350 млн. лв. е привлякла тв рекламата през 2006 г.
в. Дневник
 
Близо 350 млн. лв. са вложили водещите рекламодатели в телевизионната реклама през миналата година, сочат данните на агенция "Маркет ЛИНКС" за осем канала. Сегментът, който традиционно привлича около половината от общите рекламни инвестиции, бележи поредния си рекорд, като нарастването на годишна база е 33%. Трябва да се отчете, че данните на "Маркет ЛИНКС" са изготвени на базата на официалните тарифи на съответните тв канали, без да бъдат отчитани комисионите за рекламни агенции, медия шопове или рекламодатели, които купуват директно рекламно време, както и бартерните договори и отстъпките за обем. Така, за да бъде придобита реална представа за вложенията в тв реклама, трябва да се извадят в някои случаи до 50% от сумата, колкото достига разликата между брутните и нетните обеми на рекламните инвестиции.
 
EVN смята приватизацията на енергото за държавна тайна
в. Сега
 
Австрийската EVN направи опит да засекрети приватизационния договор, по силата на който придоби 67% от енергодружествата в Югоизточна България, стана ясно вчера от факс до АП, подписан от члена на директорския борд на EVN във Виена Петер Леър и главния финансов директор и прокурист Михаел Ленгле. Документът, с който "Сега" разполага, е в отговор на искането на приватизационната агенция да публикува договор в отговор на засиления обществен интерес. Това вече направиха другите два големи инвеститора в енергодружества - чешката CEZ и немската E.ON.
 
Изваждаме 160 самолета от националния регистър
в. Новинар
 
160 самолета са били извадени от Националния регистър на въздухоплавателните средства на 30 януари заради несъответствието им с европейските изисквания, съобщи Захари Алексиев, директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА). Тогава влязоха в сила промените в Закона за въздухоплаване, които задължават българските авиокомпании да използват само машини, които имат типов сертификат или друг документ, издаден или признат от Европейската организация за авиационна безопасност(EASA). На 12 и 18 февруари започват първите след приемането ни за пълноправен член на ЕС проверки от евроинспектори на българската авиация - как ГВА контролира авиокомпаниите и самолетите и дали се спазват изискванията. 
 
Туризмът прави втори опит да се обедини
в. Дневник
 
По-малко от година, след като туристическият бранш направи неуспешен опит да се обедини и вместо една създаде две големи представителни организации (Национален борд по туризъм и Съюз на българската туристическа индустрия), сега представителите на туристическия сектор ще пробват за втори път да заработят в единна структура. Двете организации са излъчили контактни групи, които имат задачата да преговарят помежду си и да намерят пътя за обединение на борда и съюза. Информацията потвърдиха пред "Дневник" представителите и на двете организации. Най-сериозният и труден въпрос за решаване пред бранша е кой да поеме ръководните функции.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още