IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на Agrana Zucker да придобие част от Захарни заводи

Двете фирми ще създадат ново дружество - Аграна България АД, в което ще бъде прехвърлена придобитата част

12:02 | 01.02.07 г.
КЗК разреши на Agrana Zucker да придобие част от Захарни заводи
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиване на контрол върху част от Захарни заводи АД - Горна Оряховица от страна на Agrana Zucker GmbH – Виена, съобщиха от комисията. В решението на КЗК не се уточнява върху каква част от Захарни заводи ще бъде придобит контрол.

Двете фирми ще създадат ново дружество - Аграна България АД – София, в което ще бъде прехвърлена придобитата част. Аграна България ще поеме изцяло дейността по дистрибуция на бяла захар, произведена от Захарни заводи.

През ноември Захарни заводи и Agrana Zucker постигнаха съгласие за учредяване на съвместно дружество. То ще бъде учредено като акционерно дружество с акционери Agrana Zucker (с 51% от капитала) и Захарни заводи (с 49%).

Agrana Zucker е част от икономическата група Agrana, включваща компании в 25 държави, активна в секторите захар, нишесте, плодове. Акциите на Agrana са листнати на борсата във Виена от 1991 г.

След анализ на пазара на производство и продажба на рафинирана захар комисията приема, че предстоящата сделка би могла да допринесе за подобряване на конкурентоспособността на българския производител, както и че Аграна България не е в състояние да попречи на ефективната конкуренция на разглеждания пазар.

До момента днес по позицията на Захарни заводи бяха прехвърлени 301 лота, при което средната цена се повиши с 6,4% до 88,59 лв. Оферти за продажба има при нива от 89,99 лв., а за покупка – при 88,1 лв.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още