IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новият собственик на ДЗИ очаква 10% възвръщаемост от сделката до пет години

За момента компанията няма конкретни планове за следващи сделки у нас или в региона; дългосрочно плановете са за продължаваща експанзия

18:31 | 31.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Новият собственик на ДЗИ очаква 10% възвръщаемост от сделката до пет години

От сделката с българската компания ДЗИ очакваме възвръщаемост от 10% в рамките на пет години, заяви за Investor.bg Шандор Сабо от отдел Връзки с инвеститорите на KBC Group. Във вторник стана ясно, че белгийската група е сключила договор за закупуването на 70% от ДЗИ срещу общо 260 млн. евро.

По отношение на финансовите параметри на сделката Сабо, каза, че като цяло KBC Group има консервативен подход по отношение на предлаганата цена. „Ние сме проучвали различни компании за евентуално придобиване както в България, така и в Румъния, но често исканата цена надхвърляше цената според нашите изчисления“, коментира той, като добави, че в такива случаи същественото за KBC Group е не единствено цената, която ще бъде платена, а възможностите, които придобитата компания открива.

Запитан за това как компанията планира да се развива у нас, Шандор Сабо коментира: „Това, което трябва да се знае за KBC Group е, че ние сме в състояние да изграждаме специални бизнес модели. Въз основа на практиката, която прилагаме в Белгия и страните от Централна и Източна Европа, ние имаме основание да вярваме, че тази стратегия ще работи и в България“.

В страни като Словакия и Чехия ние успешно предлагаме микс от застрахователни продукти и услуги, свързани с управление на цели портфейли от активи. Смятаме да предложим подобен уникален продукт и на българския пазар, обясни той.

За момента компанията няма конкретни планове за следващи сделки у нас или в региона. „Ние сме отворени към различни сделки, в зависимост от техния потенциал. Не мога да кажа с категоричност, че ще направим подобни инвестиции през 2007 г. или през 2008 г., но ще следим пазара отблизо“, уточни Шандор Сабо.

По негово мнение българският застрахователен пазар е сравнително консолидиран, за разлика например от полския банков пазар, който е доста фрагментиран. Въпреки това Сабо каза, че не са изключени и следващи сделки на пазара с оглед интереса на чужди инвеститори след присъединяването на страната към ЕС.

От ДЗИ не предоставиха коментари относно сделката и бъдещото развитие на застрахователния пазар у нас, като уточниха само, че такива ще бъдат направени в средата на следващия месец, когато в България ще пристигне главният изпълнителен директор на KBC Group.

За официалната позиция на българската компания може да се съди от изявленията, цитирани в сайта на купувача. „Предвид професионализма, ентусиазма и решимостта на нашите служители съм убеден, че интеграцията към тази стабилна международна финансова група ще гарантира на ДЗИ поддържането и засилването на позицията на една от най-значимите български финансови компании през следващите години“, заявява Недялко Чандъров, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на застрахователния институт.

Според анализ на KBC българският застрахователен пазар има голям потенциал за растеж предвид перспективите за увеличение на стандарта на живот в страната през следващите няколко години. На българския пазар дейност развиват 31 застрахователни компании, от които три специализирани в животозастраховането, 20 в общото застраховане и осем, които предлагат и двата типа застрахователни услуги. Секторът е доминиран от небанкови играчи и от няколко чуждестранни застрахователи.

От белгийската група посочват, че застрахователният пазар е сравнително концентриран, като топ 5 компаниите при общото застраховане държат дял от 68%, а топ 5 от животозастраховането – от 81%. Що се отнася конкретно до ДЗИ, то създадената през 1946 г. компания в момента е лидер и в двата пазарни сегмента. Към средата на 2006 г. делът й от общото застраховане е 18%, а от животозастраховането – 26%.

KBC е една от най-големите финансови групи в Европа. Банково-застрахователната компания обслужва частни клиенти, малки и средни фирми, като освен това извършва и управление на активи. През изминалите десет години групата си осигури значително присъствие в някои от еврочленките, които влязоха в Общността през 2004 г. (Полша, Чехия, Словакия, Унгария). С настоящата сделка у нас дългосрочната стратегия на KBC предвижда търсенето на нови възможности на пазарите на евентуалните бъдещи членки на ЕС и други пазари.

Освен на нашия „новоевропейски“ от тази година пазар, KBC присъства и в Румъния, където в края на 2006 г. обяви закупуването на Romstal Leasing, най-голямата лизингова компания в Румъния, както и на INK Insurance Broker, седмият по големина застрахователен брокер в северната ни съседка. KBC Securities пък, брокерската компания на белгийската група, закупи Swiss Capital – отново в Румъния, а също и Equitas – най-големият онлайн застраховател на индивидуални клиенти в Унгария. Междувременно KBC има и споразумение за придобиването и на мажоритарен дял в сръбската A Banka.

Свързани компании:

ЗПАД ДЗИ АД(6D5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още