IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 20-30% от хлебопроизводителите във Варна спазват изискванията на ЕС

Стандартът, наречен ХАСЕП, представлява анализ на риска и справяне с критичните моменти в производството

15:58 | 30.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Едва 20-30% от хлебопроизводителите във Варна спазват изискванията на ЕС
20 хлебопроизводители от Варна и региона се събраха днес в Занаятчийската камара на обучителен семинар, за да се запознаят със системата ХАСЕП. Тя е част от изискванията на ЕС за производството на безопасни храни от суровината до крайния потребител.

Стандартът, наречен ХАСЕП, представлява анализ на риска и справяне с критичните моменти в производството. В основата му са добрите практики, като най-важната от тях е спазване на хигиенните изисквания на производството на хляб и хлебни изделия.

Едва 20-30% от варненските производители и търговци на храни са въвели европейските хигиенни изисквания в работата си. На всички останали трябва да се помогне, смятат от браншовата организация. Присъстващите на семинара хлебопроизводителни фирми са една шеста от поканените.

Според Димитър Людиев, председател на Федерацията на Хлебопроизводителите и Сладкарите в България, фактът, че на обучителния семинар присъстват малко фирми, говори, че те все още не са въвели напълно изискванията на ЕС в работата си, но поне имат желание и възможност да го направят.

Към всички онези, които не изпълнят изискванията за безопасни храни, ще бъде приложена крайната мярка затваряне, съгласно приетите от страната ни нормативи, категорични са от браншовата организация.

Около 40-50% са предприятията в страната, които не спазват стандартите. Те категорично трябва да бъдат затворени, защото представляват опасност за потребителите”, каза още Димитър Людиев.

Тези, които вече отговарят на изискванията на системата ХАСЕП, могат да уверят потребителите в това, като въведат ден на отворените врати за клиентите си. Няма причина това да не е всеки месец, смятат от федерацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още