IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Белгийската KBC купува 70% от ДЗИ за 185 млн. евро

В допълнение на тази цена ще бъдат платени още 75 млн. евро за неразпределената печалба на ДЗИ в капитала на ДЗИ Банк

10:10 | 30.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Белгийската KBC купува 70% от ДЗИ за 185 млн. евро
Контракт София ООД е сключило договор за продажба на 70% (2 702 000 акции) от застрахователната компания ДЗИ с KBC Insurance NV, дъщерно дружество на белгийската финансова институция KBC, съобщи БФБ – София.

Цената на сделката е 185 млн. евро (133,51 лв. на акция). В допълнение на тази цена сделката за продажба включва и допълнително плащане за 70% от неразпределената печалба от продажбата на дела на ЗПАД ДЗИ и Галоуей ООД (100% дъщерно на ДЗИ) и ЗПАД ДЗИ - Общо застраховане в капитала на ДЗИ Банк, в размер на около 75 млн. евро (54,13 лв. на акция). Така общата сума която белгийската компания ще заплати за една акция на ДЗИ възлиза на 187,64 лв.

Сделката ще бъде приключена след получаване на всички необходими регулаторни и корпоративни одобрения, се казва още в съобщението.

Като част от сделката, КВС ще придобие и ДЗИ Инвест, фирма предоставяща посреднически услуги на Българска фондова борса – София. Дружеството предоставя брокерски услуги за сделки с български и чуждестранни държавни ценни книжа, издаване на ценни книжа, маркет-мейкинг и управление на портфейли, съобщават още от ДЗИ.

От КВС възнамеряват да отправят търгово предложение към останалите акционери на ДЗИ за изкупуване на останалите 30% от дружеството. Сред по-големите акционери са Bank Austria Creditanstalt с дял от 9,99% и Julius Baer International Equity Fund с 5,5 на сто.

От началото на днешната търговска сесия до момента по позицията на ДЗИ бяха прехвърлени 1 947 акции, при което цената им отбеляза понижение от 7,8% до 193,58 лв. за брой.

Групата КВС е една от водещите финансови групи в Европа. Компанията заема една от водещите позиции в Белгия и Централна и Източна Европа, като притежава широко-обхватна мрежа за банкиране. Дългосрочните стратегически планове на КВС включват засилване на присъствието в бъдещите страни членки на Европейския съюз, както и извън него. Пазарната капитализация на КВС е близо 35 млрд. евро.

Свързани компании:

ЗПАД ДЗИ АД(6D5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още