IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 януари

08:23 | 30.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 януари
Съдят в Страсбург ДЗИ Банк
в. Стандарт

Акционерите на бившата Тракия банк възнамеряват да изнесат делото, в което искат да си върнат акциите на банката, в чужбина. За целта те щели да сезират съда в Страсбург. Те поискаха запор на акциите на ДЗИ Банк, която е наследник на Тракия банк, но съдът го отмени. Акциите на банката ще се търгуват от 5 февруари на сегмент А на неофициалния пазар на борсата, обявиха вчера оттам.

"Кремиковци" избълва отрова над София
в. Новинар

Металургичният комбинат "Кремиковци" за пореден път е замърсил въздуха в столицата и покрайнините. Причината е, че предприятието е закупило силно канцерогенен железен концентрат от Англия. Това съобщи за "Новинар" Цветан Цветанов, председател на екосдружение "Кремиковци". Веществото се използва за обогатяване на желязната руда. Никоя друга европейска държава не е пожелала да използва концентрата, защото той е много отровен. От "Кремиковци" не само са закупили отровата, но и вече са я ползвали. "Претопяването на концентрата си личеше много явно, защото се виждаше червено-зеленият пушек, който излиза от комините на предприятието", допълни Цветанов. От "Кремиковци" отказаха да коментират случая с мотива, че трябва да го проверят.

Гърция и Русия не знаели за споразумение за тръбата до Бургас
в. Дневник

Гърция и Русия не са потвърдили, че заедно с България ще подпишат на 7 февруари споразумението за изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис, съобщи агенция РИА "Новости". Междуправителственото споразумение се намира в последната фаза на съгласуване, казва министърът на развитието на Гърция Димитрис Сиуфас.

В края на миналата седмица Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че България, Русия и Гърция са се договорили за подписването на документа, което ще стане на 7 февруари, без да дава подробности по документа. Според източници на "Дневник" все още не е изчистен въпросът за собствеността на универсалния терминал в Бургас и руските претенции към него. Москва предлага той да е собственост на международната компания, където руският консорциум от "Роснефт", "Транснефт" и "Газпромнефт" държи 51%. Българската страна обаче настоява да запази контрола върху съоръжението, защото складовете ще се използват и за петролопровода Бургас - Вльора и за нуждите на Държавния резерв.

Загубите от спирането на двата блока на АЕЦ "Козлодуй" са над 1,6 млрд. евро
в. Дневник

Спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" доведе до големи загуби за българската енергетика, а страните от Балканите са застрашени от недостиг на електроенергия, защото България беше техният голям снабдител с електричество, казва в специално интервю за белградския сайт "Енерджиобзървър" българският министър на енергетиката Румен Овчаров, цитиран от ТАНЮГ.

Директните загуби, които България ще претърпи от преждевременното затваряне на двата блока, се оценяват на над 1,6 милиарда евро, допълва той.

Церовски: Ултиматумът за “Тракия” е кьорфишек
в. Стандарт

Правителствените условия към българо-португалския консорциум "Магистрала Тракия" АД няма да променят основните параметри в сделката. Това заяви пред bTV бившият строителен министър Валентин Церовски, който подписа договора през мандата на предишния кабинет. Според него от двегодишното забавяне на работата по магистралата е спечелила единствено БСП - благодарение на предизборните обещания да разтрогне концесията левицата взе властта. Както и тогавашните противници на сделката с португалците - Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, които сега седят в министерски кресла.

Джевдет Чакъров иска дял от златото в Челопеч
в. Новинар
 
Държавата може да участва в добива на злато в находище "Челопеч", като придобие дял от дружеството концесионер, съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Това ще стане, ако концесионерът се съгласи, съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Идеята е приходите от държавното участие да отиват в Министерството на финансите и да се използват за финансиране на увеличение на държавното съфинансиране на инфраструктурни проекти в областта на околната среда от 15% на 25%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още