IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 януари

АЕЦ "Козлодуй" ще настоява за поскъпване на електроенергията с 24% от 1 юли

09:32 | 27.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 27 януари
АЕЦ "Козлодуй" иска 24% по-скъп ток от юли
в. Сега
 
АЕЦ "Козлодуй" ще настоява за поскъпване на електроенергията с 24% от 1 юли, предупреди изпълнителният директор на централата Иван Генов вчера. Централата вече поиска изкупната цена на ядрения ток да бъде вдигната от началото на годината с 11% заради спирането на III и IV реактор, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не разреши. Според Генов заради този отказ ще се наложи по-драстично поскъпване през второто полугодие. Според източници от ДКЕВР, ако на АЕЦ "Козлодуй" бъде разрешено такова повишение, цената един киловат час ток по дневната тарифа трябва да поскъпне с 8-10% и да стане 18,7 - 19,1 ст. 

 
Европейски заплати след двеста години
в. Стандарт
 
223 години ще гоним европейците, докато ги стигнем по заплати. Отчайващата прогноза даде Институтът за пазарна икономика. Това ще се случи, ако брутният вътрешен продукт у нас нараства само с 3% годишно. В момента средната заплата в страните от Евросъюза е 27 861 долара за година, докато българите си докарват по $3137. Разликата в доходите е близо девет пъти. В най-оптимистичния вариант ще догоним европейците след 36 години. Това ще стане само ако България се развива с темпове на азиатски тигър. Богатството на нацията ще трябва да нараства всяка година с 8 на сто, което не се е случвало никога досега. Учените от института смятат за най-реалистичен трети вариант. При него брутният продукт ще расте с 5 на сто всяка година. Така заплатите ни ще станат европейски през 2080 г.  
Предлагат по-ниска цена за регистрация на марките в ЕС
в. Новинар
 
Цената на регистрацията на търговските марки във Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар на ЕС да стане 25% по-ниска. Това поиска вчера зам.-шефът на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Той се срещна с президента на ведомството Убо де Боер. От 1 януари всички регистрирани дизайни на общността са валидни на територията на България. Експерти обясниха, че българските фирми трябва да побързат да регистрират марките си и така да им осигурят защита в общността. Към момента във Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар на ЕС има регистрирани само 9 български дизайна.
 
До седмица ще има комисия за проверка на топлинните счетоводители
в. Дневник
 
Работната група между Министерството на икономиката и енергетиката и Столичната община за приватизацията на "Топлофикация София" АД е обсъдила състава на комисията, която ще проверява дейността на фирмите за дялово разпределение. Това съобщи за БТА секретарят на Столичната община Росен Желязков, който участва в работната група. Комисията трябва да бъде назначена през следващата седмица, за да може в рамките на 20 дни да има резултати, уточни Желязков. Работната група е обсъдила с представителите на Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка два варианта за финансиране на процедурата по възлагане на консултантските услуги. При първият вариант 80 на сто от средствата ще осигури Световната банка при директно възлагане на услугата на определена организация, а другият вариант е министерството и общината да си поделят разходите. Начинът на финансиране на процедурата по избор на консултант ще бъде разгледан на сесията на Столичния общински съвет на 8 февруари.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още