IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завод за 1 млн. евро край Търговище ще изнася сушени плодове за ЕС

Половината от средствата ще бъдат инвестирани от руски бизнесмен, който е собственик на две фабрики за сушене на плодове в Москва

09:59 | 26.01.07 г.
Завод за 1 млн. евро край Търговище ще изнася сушени плодове за ЕС

До броени дни близо до Антоново, област Търговищя, ще започне строежът на завод за сушене на плодове и гъби, съобщи кметът на общината Танер Али. За целта вече е откупен терен, непосредствено до Националния детски комплекс в с. Ястребино.

Продукцията на бъдещия завод ще се изнася предимно за страни от Европейския съюз.

Според кмета заводът ще бъде построен върху 1,5 дка закрита площ. За строежа и нужното оборудване с техника са нужни 1 милион евро. 500 000 евро вече са спечелени по програма САПАРД, потвърди Танер Али. „Останалите средства ще бъдат осигурени от инвеститор от Москва, който е собственик на две фабрики за сушене на плодове в руската столица”, каза Али, като не съобщи името на бизнесмена.

Предвижданията са в завода да работят между 80 и 100 човека. Очаква се с разкриването на завода да се намали безработицата в общината, която по официални данни надхвърля 44%. “Едно от изискванията на руския инвеститор е в завода да намерят реализация млади хора, за което ние ще търсим и съдействието на Бюрото по труда”, каза Танер Али.

Предприятието край Антоново ще заработи към края на август. Първата продукция за страните от Европейския съюз ще бъде изнесена до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още