IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тръгнаха дългоочакваните WiMAX услуги

През следващите няколко години Некском ще вложи 20 млн. евро за развитие на мрежата

18:31 | 25.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Тръгнаха дългоочакваните WiMAX услуги

Некском България обяви днес старта на търговските WiMAX услуги - безжичен  интернет, телефон, наети линии, виртуални частни мрежи и MAN свързаност, както в рамките на градовете, така и между тях.

WiMAX е технология, която позволява изграждане на базови станции в кратки срокове, широко покритие в градска и извънградска среда, а също и в отдалечени райони или на места, където липсва инфраструктура. За разлика от DSL, WiMAX позволява симетричност, равнопоставен достъп до локален и международен Интернет и отделни канали за глас и данни. WiMAX мрежите ще бъдат в основата на 4G мрежите.  

Услугите се предлагат в София и София област, Банско, Баня, Разлог, Добринище, Бургас, Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас.

Първите клиенти на WiMAX са големи и средни бизнес абонати и настоящи клиенти на компанията, които в момента се надграждат към WiMAX, обясниха от компанията. Новите услуги се предлагат самостоятелно или като интегрирано решение в зависимост от предпочитанията на клиента.

Лицензът за изграждането на WiMAX мрежата Некском получи през декември 2005 г. срещу 6,17 млн. лв., като по план първите WiMAX услуги трябваше да стартират в началото на второто шестмесечие на миналата година. Досега бяха правени тестове на мрежата, като свързаност между тестови клиенти имаше още през ноември 2006 г.

Убедени сме в огромния потенциал на технологията и планираме до края на 2007 г. да имаме присъствие в над 30 града, като това включва всички населени места в България с население над 50 000 души. Следващите градове, в които ще предложим услуги, са Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора, Плевен и в големите морски и планински курорти”, заяви Емил Николов, изпълнителен директор на „Некском България” ЕАД.

Планираните от компанията инвестиции за следващите няколко години възлизат на над 20 млн. евро.

В краткосрочен план Некском цели изграждане на плътно и качествено WiMAX покритие в цялата страна и предлагане както на фиксирани, така и на мобилни услуги за всички корпоративни и частни клиенти.

Некском България е основана през 1998 г. Компанията е със 100% участие на  американския оператор Nexcom Telecommunication LLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още