IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 януари

08:18 | 25.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 25 януари
Най-скандалните клаузи за магистрала "Тракия" отпадат
в. Сега

Условията, при които трябва да се дострои магистрала "Тракия", най-сетне са договорени. Договорът най-вероятно ще бъде утвърден от правителството още днес. Българо-португалският консорциум "Магистрала Тракия" остава страна по договора, но при променени условия, съобщиха три независими източника. Дяловете в консорциума обаче ще бъдат преразпределени и ще се включат нови фирми.

Цената на километър изграден път се запазва - 2.7 млн. евро, но вече няма да има опция при определени условия да може да се иска допълнително увеличение на цената. Отпада изискването държавата да гарантира кредитите на концесионера на магистралата. С този документ на практика България се ангажираше да покрие всички плащания на консорциума, ако той обяви фалит. Премахва се и клаузата, според която държавата трябваше да плаща на концесионера при евентуален недостиг на трафик по аутобана. 

МКБ Юнионбанк продаде лизинговата си компания на "Дойче лизинг"
в. Дневник

ТБ МКБ Юнионбанк е продала дъщерната си компания "Юнионлизинг" на "Дойче лизинг" (Deutche Leasing AG), Хамбург. Това стана ясно в сряда от съобщение на Българската фондова борса. От него се разбира още, че договорът за продажба на лизинговото дружество е подписан в понеделник, 22 януари. С това на практика се изчерпва и официалната информация по сделката. От банката обясниха, че ще съобщят повече детайли до няколко дни. Интересното в случая е, че с продажбата на лизинговото си поделение МКБ Юнионбанк излиза от този бизнес, поне на този етап. В същото време повечето кредитни институции разполагат с дъщерни лизингови звена.


Властта вкарва нови посредници в парното
в. Сега

Още един посредник ще се вклини между топлофикациите и гражданите. Това гласи новата наредба към енергийния закон, която икономическото министерство кри упорито месеци наред. Клиентите ще могат вече да избират и фирма доставчик на топлинна енергия. Тя ще купува енергия от топлофикацията на малко по-ниски цени и ще я продава на абонатите на пределните цени, определяни от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"Вероятно тези доставчици ще правят няколко процента отстъпка от цената. Самата топлофикация ще им прави намаления от 5-8%, колкото е и отбивът за сградите, регистрирали се като асоциации", каза вчера шефът на дирекция "Топлоснабдяване" на икономическото министерство Любка Георгиева.

Тръгва търгът за 250 млн. евро за АЕЦ "Белене"
в. Новинар

Националната електрическа компания (НЕК) обявява процедурата за избор на банка, която да отпусне 250 млн. евро кредит за дейностите по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", които ще бъдат изпълнени тази година. Бордът на НЕК ще вземе решение за конкурса тази седмица, научи "Новинар". Това е така нареченият малък търг, чрез който ще бъдат осигурени парите за техническото задание и за проектирането на централата, за оценка на доставеното оборудване и изградените конструкции, за подготовката на инфраструктурата на площадката за започване на строителството и на окончателния договор, който трябва да бъде подписан между НЕК и изпълнителя "Атомстройекспорт"до края на 2007 г.

Хюлет-Пакард” срещу БАИТ за държавната помощ
в. Стандарт

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) уронва престижа на България. Тя тенденциозно злепоставя името на "Хюлет-Пакард". Това заяви генералният директор на компанията Саша Безуханова. Тя обяви, че компанията оттегля членството си в БАИТ.

Конфликтът между ХП и БАИТ е заради държавната помощ за обучение на специалисти в глобалния център за обслужване на клиенти на компанията от Европа, Близкия изток и Африка. Решаващо за избора на страната ни е и ангажиментът за държавна подкрепа на инвестицията. В края на 2006 г. правителството реши да даде 2,44 млн. лв. за обучението на 500-те служители в центъра. Но БАИТ излезе със становище, че така се нарушава конкуренцията и дори заведе две дела.

До 200 евро обезщетение за земи в “Натура”
в. Стандарт

Между 50 и 200 евро обезщетение на хектар могат да получат фермерите, чиито земи попадат в рамките на "Натура 2000". В специални случаи и след разрешение от ЕС сумата може да стигне и 500 евро. Това обясни Маргарита Георгиева, експерт в Министерството на земеделието и горите. Обезщетенията ще варират в зависимост от забраните за ползване на земите и горите, които ще бъдат наложени от екоминистерството, обясни тя. За да получат парите, фермерите трябва да подадат заявление в разплащателната агенция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още