IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novator обмисля продажбата на опцията за придобиване на 65% от БТК

Lehman Brothers ще консултира Novator относно възможните варианти

15:39 | 24.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Тор Бьорголфсон. Снимка: Investor.bg
Тор Бьорголфсон. Снимка: Investor.bg

Novator Telecom Bulgaria, собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон, преразглежда възможните варианти относно опцията за придобиване на 65% от капитала на Българска телекомуникационна компания, съобщава онлайн изданието TeleGeography.

Според съобщението Lehman Brothers ще консултира Novator относно бъдещето на инвестицията.

В началото на миналата година Novator придоби опция за изкупуването на всички дялове на Viva Ventures, собственост на инвестиционния фонд Advent International. Viva Ventures притежава дял от 65% в капитала на българския телеком. При евентуално упражняване на опцията, Novator ще придобие собствеността върху мажоритарния дял в БТК.

Според публикации в Telecom Finance от Novator обмислят продажбата на опцията, като до 29 януари тази година ще се приемат предварителни оферти от инвеститори.

Сред инвестициите на исландския милиардер в България са и фармацевтичните заводи на бившата Балканфарма в Дупница, Разград и Троян, както и 34% от капитала на Стопанска и инвестиционна банка.

Viva Ventures закупи 65% от капитала на БТК в началото на 2004 година за сумата от 280 млн. евро. В края на миналата година Бьорголфсон продаде 70-процентния си дял в капитала на чешката телекомуникационна компания Ceske Radiokomunikace на група частни инвеститори за 1,2 млрд. евро.

След продажбата на Radiokomunikace за приблизително 1,2 млрд. евро в края на ноември - най-голямата в региона сделка със заемни средства - и с наскорошното присъединяване на България към ЕС, както и при наличието на силен инвеститорски интерес към европейските телекомуникационни компании, към нас се проявява значителен интерес по отношение на правото да се придобие 65% от БТК. С оглед на засиления интерес назначихме Lehman Brothers като консултант по въпросите на нашите стратегически опции“, заявява Бьорголфсон в интервю за Financial Times, цитирано в съобщение на Българска фондова борса - София. Съобщението е публикувано, след като БТК е била информирана за публикациите в световните медии.

Днес книжата на БТК отбелязаха лек ръст от 0,56% до 10,80 лв. при изтъргувани 261 310 лота.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още