IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 януари

07:38 | 22.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 януари
"Газпром" протяга ръка и към "Булгаргаз"
в. Дневник
 
Месец след като дългосрочните договори за транзит и доставка на руски природен газ бяха променени, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви пред Народното събрание, че по време на преговорите е обсъждана и евентуална размяна на акции между "Газпром" и "Булгаргаз". Руската идея била отхвърлена по чисто политически съображения - иначе министърът щял да чуе приказки, че той и правителството са продали националните интереси на руския газов монополист. Въпреки това въведение той каза, че вариантът не е изключен и може да бъде предоговорен в близко бъдеще, но ако има подкрепа от управляващата коалиция и от дясната опозиция.
 
Опипването на почвата, за което Овчаров използва участието си в парламентарния контрол в петък, предизвика критики от страна на експерти и политици, включително от средите на мнозинството. Те смятат, че такава размяна би поставила България в още по-голяма зависимост от Русия, тъй като "Газпром" ще придобие собственост върху газопреносната система.
 
Изба "Тодоров" ще пусне 25% от капитала си на борсата
в. Дневник
 
Ръководството на винарска изба "Тодоров" планира да предложи 25% от капитала си на фондовата борса. Това заяви в интервю за агенция SeeNews членът на борда на директорите на компания Чавдар Ценов. Досега беше единствено ясно, че се планира листване и "Бенчмарк" подготвя проспекта. В момента капиталът на "Тодоров" е 3.4 млн. лв., разделен в акции с номинал 1 лв. Според Ценов минималната емисионна цена ще бъде поне 1.6 лв. при предлагането. С излизането си на борсата дружеството още стане първото от хранително-вкусовата промишленост.
 
Концесия за българската част от Бургас- Александруполис?
в. Сега
 
Българската част от нефтопровода Бургас-Александруполис да бъде дадена на концесия, е една от алтернативите, предложени на последната среща за проекта в Москва. Поредният кръг от преговори се проведе между България и Русия на 19 януари. Според български източници, участвали в срещата, обещанието удовлетворявало Русия.
 
Ограниченията в "Натура" ще са ясни след години
в. Дневник
 
Ограниченията в зоните от екомрежата "Натура 2000" ще са ясни едва след като всяка от тях бъде обявена официално, а целият процес вероятно ще отнеме две-три години. Това потвърдиха вчера пред БНР зам.-министрите на околната среда Чавдар Георгиев и Йордан Дардов. Собствениците на земи в мрежата протестират с искания да им бъде казано веднага какво ще може да се прави в имотите.
 
Африканци напират да стават българи
в. Стандарт
 
Африканци напират да живеят у нас. От началото на годината има истинско нашествие на бежанци от Конго, Сомалия, Нигерия и Судан. Напливът към границите ни е нараснал няколко пъти, призна шефът на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев в Русе. По неофициална информация над 100 чужденци са потърсили убежище у нас от 1 януари досега. Сред тях има и много афганистанци, иракчани и иранци.
 
София продава 56% от акциите си в застрахователната компания
в. Дневник
 
Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) ще продаде близо 56% от капитала на Общинската застрахователна компания (ОЗК). Това са дяловете на общинските фирми "Софийски имоти" и "Паркинги и гаражи", става ясно от обявление публикувано в Държавен вестник.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още