IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 януари

Правителството дава 7 плажа на концесия

09:13 | 20.01.07 г.
Преглед на печата за 20 януари
Правителството дава 7 плажа на концесия
 
в. Новинар
 
Седем морски плажа ще бъдат дадени на концесия с решение на Министерски съвет. Това са централният плаж на Варна, "Аспарухово", къмпинг Китен-Приморско, къмпинг "Оазис" и "Юг" в Царево, "Св.- Влас - болницата" в Несебър. От частни концесионери ще се стопанисват и "Дюни" в Созопол.
По закон концесионерите са задължени да осигурят най-малко 20% от пясъчната площ за лични чадъри или други плажни принадлежности на почиващите. Срокът на концесиите е между 14 и 20 години.
 
Компютър ще посочва фирмите за ревизия
 
в. Стандарт
 
Специален софтуер ще определя фирмите, които най-вероятно крият данъци и трябва да им се направи ревизия. 3,307 млн. евро за изграждане на система ще получи Националната агенция за приходи по програма ФАР 2006 II част. Тя автоматично ще следи показатели на фирмите - имат ли неплатени данъци, брой на заетите, регистрация по ДДС, закъсняват ли при подаване на декларации. По програма ФАР 2006 II част България ще получи от ЕС общо 140,554 млн. евро.
 
Овчаров съветва да се обжалват декемврийските сметки за парно
 
в. Сега
 
"Който не е доволен от декемврийската си или друга сметка за парно, нека я обжалва по съответния ред". Така министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров коментира вчера ситуацията с необичайно високите за топлия декември 2006 г. сметки за парно, които масово са с по 100% по-високи от декември 2005 г., въпреки че увеличението на цената е само 26.3%.
 
Според Овчаров министерството е направило всичко, което е необходимо, за да сложи ред в отношенията между топлофикационните дружества, фирмите за топлинно счетоводство и абонатите. С последните промени на енергийния закон фирмите за топлинно счетоводство трябваше да влязат в специален регистър, който обаче още не е създаден, защото министерството не е приело наредба.
 
Ползваме 5,6% по-малко ток
 
в. Стандарт
 
Потреблението на ток в страната за първите дни на януари е спаднало с 5,6% в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от Националната електрическа компания. За същия период през 2006 г. България е произвела 355 хил. мегаватчаса електроенергия, а сега едва 96 хил. мгвтч. След затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" ВЕЦ-овете у нас произвеждат ток за регулиране на върховите натоварвания. В момента язовирите, стопанисвани от НЕК, са пълни средно на 71% от обема.
 
Кабинетът с план за пускане на 3. и 4. блок
 
в. Новинар
 
Екшън планът с мерките за възобновяване на дейността на 3. и 4. блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е готов, съобщи вчера в парламента министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Проектът ще бъде внесен на следващото заседание на Министерския съвет в четвъртък. Причината да се разработи подобен проект е, че след спирането на двата блока има опасност от енергийна криза на Балканите, където изнасяхме ток. Напрежение вече имало в Сърбия и Черна гора. Планът е разработен съвместно с президентството, парламента, бизнеса и синдикатите. Той предвижда да бъде избран консултант, който да проучи опита на други страни членки в подобно положение и да реши какво трябва да се предприеме, за да бъде възобновена работата на 3. и 4. блок. По думите на Овчаров Словакия е била в подобно положение, но Европейската комисия не е разрешила вече затворени реактори да се пуснат пак.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още