IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готвят приватизацията на 70 процента от Терем

За първи път от 10 години пловдивският авиоремонтен завод „Г. Бенковски“ няма дългове. Предприятието започна работа като подизпълнител по ремонта на МиГ-29

16:34 | 17.01.07 г.
Готвят приватизацията на 70 процента от Терем

От един месец насам консултантската фирма KPMG работи активно по оценка на активите на военноремонтния холдинг Терем в подготовка на приватизацията му. Това съобщи днес в Пловдив министърът на отбраната Веселин Близнаков. До 70 на сто от капитала на дружеството ще бъдат пуснати за приватизация, останалите 30 на сто ще останат собственост на държавата, разясни Веселин Близнаков предстоящата перспектива пред Терем, под чиято шапка са 8 военноремонтни завода в страната. По негова преценка пловдивският авиоремонтен завод е основен в холдинга.

В подготовка на приватизацията за първи път от 10 години насам са изчистени всички дългове към външни кредитори и към работниците. За периода 2005-2006 г. са разплатени 1,8 милиона стари дългове. Към момента има временни задължения към работниците в размер на 209 000 лв., които не са изплатени поради блокирани сметки. Запорите са заради съдебни искове на работили в предприятието, но се очаква до месец този проблем да бъде решен. В момента в предприятието работят над 300 души.

Формалният повод за посещението на министъра в пловдивския авиоремонтен завод бе представянето на новото му ръководство. От първия работен ден на тази година управител на завода е Емилиян Дилов, който е с юридическо и икономическо образование. Той зае мястото на инженер Пламен Симеoнов.

По силата на подписания през миналата година договор с Руската самолетостроителна компания (РСК) МиГ пловдивският завод става подизпълнител при ремонта и удължаване на летателния ресурс на 20 изтребителя МиГ -29. Вече е започнала работата по седем от машините, които ще бъдат основно ремонтирани, за да се удължи летателният им ресурс.

Модернизацията им по натовски стандарти окончателно е отпаднала като задача. Ще се купуват нови изтребители, но в близките две години този въпрос няма да е на дневен ред. През тази година предприятието има поръчки за 5 млн. лева, три от които са възложени от Министерството на отбраната. Започва изпълнението и на офсетна програма с Юрокоптер във връзка с доставката за нуждите на ВВС на хеликоптери Кугар и Пантер. Вече е доставена системата Атек, чрез която ще се извършва проверка на авиониката, навигационното оборудване и други по новите вертолети. 26 души от завода ще бъдат заети с тази дейност.

За бъдещото развитие на предприятието ще разчитаме и на Европейската агенция за отбрана. На съвета по отбраната, проведен във вторник, бе взето решение за членството на България в тази организация, съобщи новината министър Близнаков. Вероятно в края на февруари участието на станата ни в нея ще бъде факт. На 1 и 2 март във Висбаден предстои среща на министрите на отбраната, които влизат в борда на организацията. Надяваме се чрез Асоциацията за европейска отбрана да участваме в европейски програми за производство на отбранителна продукция, както и в общия пазар на специална продукция. Но холдинг Терем може да участва само ако отговаря на всички условия, заяви министър Близнаков.

В срещата на министър Близнаков с ръководството на авиоремнтния завод взеха участие изпълнителният директор на Терем – София, Мариан Йовчев, както и председателят на борда Христо Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още