IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подготвят Национален кодекс за корпоративно управление

Националният кодекс за корпоративно управление ще замести сега действуващия „временен” кодекс на Българска фондова борса - София

11:29 | 16.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Подготвят Национален кодекс за корпоративно управление

Работна група ще подготвя Национален кодекс за корпоративно управление, съобщи БФБ – София. Очаква се той да бъде готов за публично обсъждане до месец април тази година.

Групата е сформирана с помощта на Глобалния форум за корпоративно управление към Международната финансова корпорация в България с участието на експерти от заинтересуваните институции. Целта е да се подпомогнат българските компании да подобрят корпоративното си управление и да се присъединят към основните ценности на прозрачността и отчетността.

Ръководители на работната група са професор Бистра Боева от Университета за национално и световно стопанство и Бистра Илкова, изпълнителен директор на Българска фондова борса – София.

Кодексът е предназначен за публичните компании, като ще съдържа правила и за предприятията с държавно и общинско участие. След приемането му Националният кодекс за корпоративно управление ще замести сега действуващия „временен” кодекс на Българска фондова борса - София. Той ще изисква от публичните компании да го прилагат или да обясняват, в случай че не го прилагат. От непубличните компании няма да се изисква да се съобразяват с кодекса, но те също ще бъдат насърчени да следват неговите основни препоръки. Подобни кодекси съществуват в много страни по света и приемането им се препоръчва от Директивата за прозрачност на Европейския съюз.

С оглед на присъединяването на България към ЕС от 1 януари тази година, българските компании се нуждаят от подобряване практиките на корпоративно управление с цел да повишат конкурентоспособността си на европейския пазар и да завоюват доверието на инвеститорите и кредиторите, се казва още в съобщението.

Най-общо корпоративното управление се определя като система от правила за контрол и управление на компаниите. Очаква се кодексът да посочи ясни правила за разкриване на финансова и нефинансова информация, да гарантира по-добра защита правата на миноритарните акционери и да разграничи отчетливо задълженията на директорите и мениджърите на компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още